*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 5 Yıldır Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliğini Çıkaramadık  (Okunma sayısı 782 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
5 Yıldır Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliğini Çıkaramadık



Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “beş yıldan beridir Sağlık Bakanlığıyla birlikte biz bir sağlık kurulu raporları yönetmeliği çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

TBMM, Türkiye’de Yaşayan Engelli Kadınlar ve Engellilere Bakanların Sorun ve Çözüm Önerileri Alt Komisyonu toplandı.

Bilindiği gibi engellilerin en büyük sorunlarından biri de sağlık kurulu raporları. Engelliler en ufak bir sağlık harcaması için rapor çıkartmak zorunda kalıyor. Engelliler, medikal malzemesinden ilacına kadar her şey için raporlarla uğraşırken, sağlık kurulu raporları yönetmeliğinin 5 yıldır çıkartılamadığı ortaya çıktı. Komisyon toplantısında engelliliğin belirlenmesi süreci üzerine görüş alışverişi yapıldı. Konuya dair görüşlerini belirten Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, 5 yıldır  sağlık kurulu raporları yönetmeliğini çıkartamadıklarını itiraf etti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Ülkenin gerçekleri üzerinden konuşmamız lazım. Yani dünyanın geldiği noktayla başlayacak olursak, tamam, örneklerini alabiliriz ama şimdi, beş yıldan beridir Sağlık Bakanlığıyla birlikte biz bir sağlık kurulu raporları yönetmeliği çıkarmaya çalışıyoruz ve beş yıldır zorlaya zorlaya en sonunda Ombudsmanlık Başkanlığına kadar gitti bu iş. Oradaki toplantıda Şeref Malkoç Bey “Artık bu işi çıkaracaksanız çıkarın, çıkarmayacaksınız ben sizin Bakanlığınıza gideceğim ve Cumhurbaşkanımıza gideceğim.” dedi. Çünkü üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getirdiğimiz, her şeyini bitirdiğimiz bir yerde bir yazılım sisteminin kurulamaması, bunun online sisteme alınamaması sonrasında beş yıldır devam eden bir süreçtir bu. Şimdi, idari kayıtlar üzerinden biz Türkiye'deki engelliyi tespit etmeye kalkacak olursak bu kaç sene alır? Bundan önce, hastanelerde doğum yapan, doğum kayıtlarında -ben öğrenmek istiyorum, hekimlerimiz var burada - çocuk doğduğunda onun engellilikle ilgili kaydı alınıyor mu? Öyle bir kayıt yok.

6 tane soruyu o saha araştırmasının içine koyup hanelere gittiğimizde, mevcutlarda zaten devletle temas etmiş olanların raporları vardır. O raporlarını da ibraz edebilirler, beyanda da bulunabilirler. Bu kaydı aldığımız andan itibaren o kayıtların sağlıklı olup olmadığının kararını verebiliriz. Yani bizim önerdiğimiz bu. Tek yönlü değil, idari kayıtlar, saha araştırmaları, bize temas edenler, engelli kimlik başvuruları, benzer şeylerin hepsi yani hak temelli, hak verilmesi gereken, sahada temas edilen her noktanın kaydını alalım ki verilerimiz sağlıklı olsun” ifadelerini kullandı.

Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Daire Başkanı Banu Ekinci: Şimdi, engellilik değerlendirmesinde iki temel yöntem var, birisi sorularla sahaya gidip beyan usulü toplumun verisini almak; ikincisi, idari kayıtlardan sosyal haklara başvuranların kayıtlarını almak. Çünkü pek çok aile yani fonksiyon kaybı olan, kronik hastalığı olan aile çocuğuna engelli sağlık kurulu raporu almak istemiyor damgalanma açısından. Biz, şu anda, bu bahsettiğimiz konuların bütünleşik hâle gelmesi iç in bazı çalışmalar yürütüyoruz. E-rapor sistemi hazırlıyoruz. Bütün sağlık kurulu raporları, engelli sağlık raporu ve doğum raporu da dâhil, e -rapor sistemi hazırlıyoruz. E-devletten paylaşılması planlanan bir çalışma. Orada doğum raporları da var. Doğum raporlarının sisteme geçmesi için İçişleri Bakanlığının Nüfus Kanunu’nda değişiklik yapmasını beklemek zorunda kaldık 2013 yılından beri.

Şu anda onun genelge ve yönetmelik çalışmalarını birlikte yürütüyoruz İçişleri Bakanlığıyla. Doğum raporlarının içeriğinde engellilikle ilgili herhangi bir bilgi yer almaz. Mantık olarak uygun değil orada bu bilginin yer alması çünkü orada çocuğun boyu, kilosu, annesi, demografik bilgileri, sağlıklı doğup doğmadığı, kaç haftalık doğduğu yazar ve biter. Sonra aile hekimine gelişimsel değerlendirmesi için belli periyotlarla gelen çocuğun değerlendirmesi bebek izleme olarak zaten elimizde var. Ama bu, bebek izlemedir, engellilik tespiti değildir. Gelişim sorunu yaşayan çocuk, çocuk hekimliğine gönderilerek sonrasında engellilik raporu alması için süreç belirlenir. Yani farklı anlamlarda bunlar için çözümümüz var ama bunların hiçbirisi engellilik tespiti için yeterli değildir çünkü aile engellilik tespitini yani kapsamlı bir sağlık kurulu değerlendirmesini yalnızca hastanelerden alabilir şu anki hâliyle. Biz eğer “engellilik” kavramını basitleştireceksek her yerden bilgi toplayabiliriz ama şu anki kapsamda, ayrıntılı, yüzdesi olan bir rapor istiyorsak hâlâ hastaneler önümüzdeki çözüm. İngiltere ve Kanada örneğindeki değerlendirmelerde, kişinin hastalığının varlığı ve şiddeti yeterli diğer kurumlar için. Ama bizim mevzuatımızda, kişinin hastalığının varlığı ve şiddeti kurumlar için yeterli değil; üzerine, ağır engelli olup olmadığı, yüzde oranının ne kadar olduğu gibi ilave bilgiler lazım. Bunu da tek hekim raporuyla hiçbir zaman mevzuat olarak kabul ettiremedik. Biz tek hekim raporu vermeye razıyız ama kurumlar tek hekim raporu istemiyorlar, sağlık kurulu raporu olmasını istiyorlar yani sürecin belirlenmesindeki zorluklar bunlar. Engelli bireylerin hangi hizmete ihtiyacı olduğu da bu bahsettiğimiz komisyonda tespit ediliyor. Yani biz biraz tersinde yapıyoruz; önce durum tespiti yapıyoruz, sonra ihtiyaç değerlendirmesi yapıyoruz. Önce ihtiyaç değerlendirmesi yapıp sonra bireyin hangi hizmet sunumuna karar vereceğimizi belirlememiz gerekiyor.

22.11.2017 - Engelsizler.net



Etiketler : FELAHİYE VE KÖYLERİ KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ FELAHİYE KAYAPINAR MAHALLESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ FELAHİYE EĞİTİM TUTKUNLARI DERNEĞİ