*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Organ bağışında çok gerideyiz  (Okunma sayısı 2191 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Organ bağışında çok gerideyiz
« : Kasım 21, 2017, 04:37:45 ÖS »
Organ bağışında çok gerideyiz



Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, Türkiye’de gerçekleştirilen organ bağışlarının sadece yüzde 30’unun kadavradan olduğunu açıkladı. Hülür bu oranın Avrupa’da yüzde 80 olduğunu belirtti

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, kentte yılda bin 500 organ nakli gerçekleştirildiğini, bu nakillerden sadece 200'ünün kadavradan bağış yoluyla yapıldığını belirtti. Hülür, Türkiye'de organ naklinin yüzde 30'unun kadavradan, yüzde 70'inin canlı vericiden yapıldığını kaydetti.

25 BİN HASTA BEKLİYOR

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, Türkiye'de organ bağışına yeterince ilgi olmadığını, duyarlılık oluşmadığını belirtti. Organ ihtiyacının Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu organ bilgi sisteminden takip edildiğini söyleyen Hülür, "Şu anda Türkiye'de 20 bine yakın sadece böbrek nakli bekleyen hasta var. Toplamda organ bilgi sistemine kayıtlı organ nakli bekleyen hasta sayısı ise 25 bin" dedi.

AVRUPA'NIN TAM TERSİ

Türkiye'nin Avrupa'ya oranla organ bağışında istenilen düzeyde olmadığına dikkati çeken Hülür "Çünkü asıl olan, kadavradan organ naklini artırmak. Avrupa'da kadavradan organ nakli yüzde 80, canlı vericiden organ nakli ise yüzde 20. Bizde ise tam tersi. Yüzde 70 canlıdan, kadavradan ise yüzde 30. Bu rakamı artırmak için organ bağışının bir hayat kurtarmak olduğunu, bir gün bizim de ihtiyacımız olabileceği mesajını vermemiz gerekiyor" diye konuştu. İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, Antalya'da yıllık ortalama bin 500 organ nakli yapıldığını kaydederek "Bunun 200'e yakını kadavradan. Medyanın fonksiyonu çok önemli. Nakil sonrası hayata devam eden hastaların haberleri ne kadar çok yapılırsa bu sosyal mesaj hızla yayılıyor. Hedefimiz yüzde 70-80'lerde kadavradan nakli gerçekleştirmek" diye konuştu.



Kaynak sabah.com.tr


Etiketler : KAYSERİ MOTORLU TAŞITLAR SÜRÜCÜ KURSLARI EĞİTİMCİLERİ DERNEĞİ KAYSERİ MİMARSİNAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ CAMİİ YAPTIRMA VE YAŞATMA DERNEĞİ