*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ayvalık Adliyesi'nde Engeller Ortadan Kaldırıldı  (Okunma sayısı 718 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Ayvalık Adliyesi'nde Engeller Ortadan Kaldırıldı
« : Mart 02, 2017, 04:36:53 ÖÖ »
Ayvalık Adliyesi'nde Engeller Ortadan Kaldırıldı



Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaklaşık 3 yıl önce yenilenmesine başlanan adalet sarayı, modern bir görünüme kavuşmasının yanı sıra engelli vatandaşların erişimine imkan veren düzenlemelerle gönüllerde taht kurdu.

Ayvalık Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel'in girişimleriyle, Adalet Bakanlığı tarafından yaptırılan düzenlemeler kapsamında; yaşlı ve engelli vatandaşların ulaşımında kolaylık sağlanması için eski hali geçit vermeyen engelli rampası genişletilerek kıvrımlı bir hale getirildi. Tabanına da görme engelliler için kabartmalı yol panelleri konuşlandırıldı. Bununla da yetinilmeyerek, engelliler için adliye girişinin yanı sıra giriş ve zemin kattaki merdiven kenarlarına engelli asansörler yerleştirildi.

Adliye binasının zemin dahil ilk ve 2. katındaki duruşma salonlarının bulunduğu katlara merdiven basamakların dışında asansör konuldu.

Yeni duruşma salonu eklenen ve soruşturma infaz kalemi odaları büyütülen adliye binasında tuvaletler baştan aşağı seramik kaplanıldı, bina girişine de engelli tuvaleti yaptırıldı. Güvenlik kameralarıyla donatılan bina başta engelli vatandaşlar olmak üzere adliye koridorlarında işi olan herkes tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Ayvalık Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, "Vatandaşların adliyedeki kamu hizmetlerine ulaşabilmeleri için Adalet Bakanlığımız her türlü imkanı sağlamaya çalışıyor. Kamu binalarına erişilebilirlik yönetmeliği kapsamında, Ayvalık Adliyesi'nde engelli ya da belli yaş üstündeki vatandaşlarımızla, sağlık sorunları olan insanların işlemlerini bizzat kendileri herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan yapabilmeleri için gerekli değişiklikleri uzun zamandır yapmaktaydık. Bu değişiklikler neticesinde, yönetmeliklere uygun olarak Ayvalık Adliyesi'nde fiziki değişiklikleri uzunca zamandır sürdürdüğümüz değişiklikleri gerçekleştirdik. Kurul incelemesi sonucunda, Erişilebilirlik Belgemizi Ayvalık Adliyesi olarak aldık. Engelli vatandaşlarımız şu anda adliye binası dışından başlamak üzere adliye içerisinde her türlü işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilmektedirler. Engelleri, kendilerine engel olmadan adliyemizde yapabilmektedirler. Vatandaşlarımızın sorunlarını, şikayetlerini, yargı ile ilgili işlemlerini rahatça çözümlemelerini istiyoruz. Bunun içinde elimizden gelebilecek başka bir şeyler daha olabilecekse bunları da zaman içerisinde çözümlemeyi planlıyoruz" diyerek, düzenlemelerin yapılmasını sağlayan Adalet Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

"Balıkesir'de engelli erişimli ilk adliye binası"

Balıkesir genelinde Diş Hastanesi ile Ayvalık Adliyesi'nin Engelli Erişim Belgesi'ne kavuşan iki kurum olduğunu anlatan Başsavcı Tokel, Ayvalık Adliye binasındaki engelli erişimi düzenlemelerinin Türkiye genelinde sınırlı sayıda olduğuna dikkat çekerek, "Bizim en büyük sorunumuz engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın binamız içerisindeki duruşma salonlarında ya da savcılarımıza kendilerini bizzat ifade edebilmeleri için gelememeleriydi. Bazen arkadaşlarımız adliye binası bahçesine inerek bu vatandaşlarımızın işlemlerini yapabilmekteydi. Ancak bazı işlemler için ise bunu yapamıyorduk." dedi.

Kısa bir süre önce bacağında bir çatlak oluştuğunu ve alçıya alındığını belirten Başsavcı Metin Tokel, kendisinin de adliyedeki engelli erişimi düzenlemelerinden yararlandığını kaydederek, "Her sağlıklı birey birer engelli adayıdır. Bu nedenle bu işi sadece mevcut engelliler için değil, kendimize de lazım olacağını düşünmemiz lazım. Bu düzenlemelerle yaşlı bir teyzemizin ve ya engelli arkadaşımızın hiç kimseye muhtaç kalmadan adliye binasının katlarına çıkabilmesi bizleri mutlu ediyor. Yaptığımı işerin sonuçlarını görebilmek insanı her zaman mutlu eder. Bu durumu da yeni düzenlemelerimizden yararlanan vatandaşlarımızdan 'Allah razı olsun' şeklinde dua olarak duyduğumuzda zaten insani olarak en büyük hazzı almış oluyoruz. Bu işi yapan tabii ki de devletimizdir, bizler sadece vasıtayız. Bu vesile ile devletimizin gücünü de vatandaşlarımız yanında görüyor. Bu da bu noktada devlet ile vatandaş arasındaki ilişki açısından önem arz ediyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"En doğal haklarından mahrum kalıyorlardı"

Ayvalık Adliyesi İdari İşler Müdürü Zehra Bulu da, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel'in sayesinde Adalet Bakanlığı'nın gönderdiği ödeneklerle yapılan engellinin hiçbir engel tanımaksızın binanın girişinden en üst katlara kadar özgürce ve hiç kimseye ihtiyaç duymadan çıkabilmesinin sağlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Düzenlemelerin öncesinde Ayvalık Adliye binasının fiziki koşulları nedeniyle engelli ve yaşlı vatandaşların binaya girişlerinin çok zor olduğunu hatırlatan Bulu, "Binanın bahçe girişi ve zemin kat girişlerinde 3 ayrı merdiven vardı. Bir engelli rampası vardı ama çok yüksekti ve kullanılamıyordu. Kat aralarında asansör yoktu. Ama şimdi hepsi oldu. Şu anda ortopedik engelliler başta olmak üzere, görme ve işitme engelliler çok rahat bir şekilde en alt kattan en üst kata çok rahat bir şekilde çıkabiliyor. Oysa bu düzenlemeler yapılmadan önce binanın kapısı önünde kalıyorlardı. Bu yüzden de kendilerini ifade etmeleri, dava açmaları, kendilerini savunmaları gibi en doğal haklarından mahrum kalıyorlardı. Şimdi ise engelsiz adliye binasında tüm taleplerini kendi başlarına özgürce halledebilecek durumdalar. Bu yüzden çok mutluyuz" diye konuştu.

02.03.2017 - İHA



Anahtar Kelimeler : KAYSERİ ÖRENŞEHİR SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ KAYSERİ ÖRENŞEHİR MAHALLESİ CAMİ GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ