*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İşaret Diliyle ‘Aşkını Başka Dilde Anlat’ Etkinliği  (Okunma sayısı 851 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İşaret Diliyle ‘Aşkını Başka Dilde Anlat’ Etkinliği



İşitme engelliler için çok sayıda çalışma yapan Ayşe Damla İşeri öncülüğündeki Dem Derneği, Akbatı AVYM’de ‘Aşkını Başka Dilde Anlat’ etkinliği düzenliyor. Sevginin işaret diliyle anlatılacağı organizasyon, 14 Şubat’a kadar misafirlerini bekliyor.

Dem Derneği, ‘İşitme Engelliler ile Empati’ başlığı altındaki etkinlikler kapsamında bugünden 14 Şubat’a kadar ‘Aşkını Başka Dilde Anlat’ projesiyle Akbatı AVYM’de ziyaretçilerle buluşacak.

Etkinlikte misafirleri, ‘Hoş geldin’ istasyonu karşılayacak. Temel bilgi verilen bu yerden sonra, ‘Türk İşaret Dili’ noktasında aşkınızı Türk İşaret Dili’nde anlatmak öğretilecek. ‘Çekim’ istasyonunda kamera karşısındaki görüntünüz, ‘Kurgu’ istasyonunda montajlanacak. Kurgunun son ‘Hediye’ durağında montajlanmış görüntünüz oluşturulacak.

Derneğin kurucusu Ayşe Damla İşeri ile Dem’in işleyişini, işitme engelliler için yaptıkları etkinlikleri ve Demgoodcoffee’yi konuştuk.

Dem Derneği’nden bahseder misiniz?

Dem Derneği toplumsal diyalogsuzluk hallerimize, sosyal girişimcilik anlayışıyla diyalog alanları oluşturan ve bu şekilde çözüm üretmeye çalışan genç bir sivil toplum örgütü. Ele aldığımız ilk diyalogsuzluk hali duyan toplumla sağır toplum arasındaki diyalogsuzluk. Hedefimiz iç içe yaşayan ancak iletişimde farklı diller kullanan iki toplum arasında dil algısının ve bunun beraberinde getirdiği dil ve kültür farkındalığının olduğu diyalog alanları yaratmak.

İşitme engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına neler yapıyorsunuz?

Türk İşaret Dili (TİD) dersleri veriyoruz. Bu dersler hem bu diyalog için ilk adım, hem de bir tanışma anı Dem’de. Bu yıl Akbatı iş birliğinde düzenlenen ‘Aşkını Başka Dilde Anlat’ ise iki toplumun beraber çalışabildiğini gösteren, duyan toplumun sağır topluma yönelik kanıksanmış acıma duygusunu yıkan bir tanışma anı yaratıyor. Bir de Türkiye’de sosyal girişimcilik alanında örnek gösterilebilecek demgoodcoffee var.

 ‘En zoru dilleri olduğu halde anlaşılamamak’

Birlikte çalıştığınız engellilerle ilgili ne tür gözlemleriniz var?Tam empati yapamam tabii ki. Ancak bir dil ve beraberinde algı farkı olduğu için anlaşabilmek ve düşünceyi kendi düşündüğü gibi aktarabilmek en zorlayıcı şey. Dilleri olduğu halde anlaşılamamak en zorlayıcı olanı. Bilgiye erişim noksanlığı da en rahatsız edici şeylerden biri.

Sizce işitme engellilerle ilgili atılması gereken en önemli adım nedir?

Türk İşaret Dili’nin de farklı bir dil olduğunun benimsenmesi ve sonrasında özellikle anadili TİD olan ve bunu kullanan sağırlara toplumda yer edinebilmeleri için her türlü bilgiye erişim haklarının tanınması olur.

 ‘BİR KAHVE DÜKKANININ ÖTESİNDE’

Demgoodcoffee’nin misyonu nedir?

Demgoodcoffee kahve aracılığıyla iki toplum arasında tanışmayı sağlamaya çalışıyor. Bunu günlük hayatın akışının içerisinde göstermek önemli. İyi kahve ve kahve dükkânı da günlük hayatın tam ortasında yer alan çok eski bir diyalog alanı. Aynı zamanda çalışanlar ve sağırlar için örgütlenme ve üretme için doğal bir merkez. Bu nedenle “Bir kahve dükkânının ötesiyiz “ diyoruz kendimiz için.

Demgoodcoffee müşterilerinden nasıl tepkiler alıyorsunuz?

İki farklı dilin, iki farklı kültürün ve bu sebeple iki farklı algının bir arada çalışması, özellikle büyümeyi hedefleyen bir başlangıç hikayesinde oldukça yavaşlatıcı ve zor.  Müşteriler özellikle ilk defa TİD ile iletişim kuran biriyle tanıştığında çekinebiliyor. Ancak sonrasında uyum sağlıyor.

Peki sizce topluma verilmesi gereken mesaj nedir?

İşitme engelli yerine kendini ‘sağır’ olarak tanımlayan toplumla ve bunun nedenselliğiyle tanışın. Söyleminizi değiştirin. Çünkü sağır olmak bir gerçeklik ve bunu kaba olarak algımıza yerleştiren şey, duyan toplumun kullandığı Türkçe ve ilgili söylemler. Bunları kullanmaya çalışın derim. İlk adım bu olmalı.

Akbatı’nın ev sahipliğinde Sevgililer Günü için özel projeniz var...

 ‘Aşkını Başka Dilde Anlat’, toplumun bir arada iki dille çalıştığı bir ortam. Hem sağırlara hem de bu dili bilenlere kısa da olsa bir istihdam alanı yaratıyor. Ayrıca gelen misafirlerin belki de ilk kez sağırlarla dil algısı ile tanışmasını ve potansiyel diyalog ortamı oluşturmasını sağlıyor. Tanışmak empati kurabilmenin ve söylem değiştirebilmenin önemli bir adımıdır.

Bu tür projelere destek vermek isteyen kurumlara neler önerirsiniz?

Çalıştığımız alanda söylem değişikliğinin ve devamlılığın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple gelir modeli olan ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayan ve bunun için çabalayan projelere destek verin.

13.02.2017 - Milliyet



Anahtar Kelimeler : KAYSERİ TOMARZA İLKÖĞRETİM OKULU YAPMA VE YAŞATMA DERNEĞİ KAYSERİ TOMARZA AHLAK KÜLTÜR VE ÇEVRE DERNEĞİ