*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Sağlık Raporu Sorunu Çözülüyor mu ? Maliye Bakanı Açıkladı!  (Okunma sayısı 2021 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Sağlık Raporu Sorunu Çözülüyor mu ? Maliye Bakanı Açıkladı!



Engellilerin haklarını koruyan birçok yasa mevcut. Ancak kurumlar mevcut yasaları farklı uygulayarak mağdur sayısını artırıyor. Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK), farklı uygulamalarıyla engelliyi mağdur ediyor. Doğal olarak mağdur olan engelliler dertlerine derman bulmak için soruyor. Bu köşeden yaşanan sıkıntıları defalarca gündeme taşıdık. Maalesef çile bitecek gibi değil. Konuyu tekrar işlemek farz oldu.

Türkiye’nin her yerinden emekli olmak isteyerek vergi indirim belgesi olmak zorunda olan engellilerden sayısız şikayet geliyor. Örneğin x kişi vergi indirim belgesi almak için vergi dairesine yüzde 55 oranındaki raporu vermiş. Yaklaşık üç ay sonra bu ORAN yüzde 16’ya düşürülmüş. Eee, “Rapor oranlarımız neden düşürülüyor. Neden elimizdeki raporla emekli olamıyoruz? Diye dert yanıyor. Gelin hastanelerdeki rapor yolculuğuna birlikte çıkalım…

%40’I TUTTURMAK KOLAY DEĞİL...

Mevcut uygulamaya göre engelli haklarından yararlanmak için en az yüzde 40 rapor şart. Hiç raporu olmayan engelli tam teşekküllü hastaneye gidip belirtilen orandaki raporu alıp birinci ayağı geçiyor. Sıra Maliye ve SGK ayağında…Bu o kadar da basit değil. Raporu olmayan engelli, önce kurumundan çalıştığına dair belge alıp işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine müraacat edecek. Oradan aldığı evraklarla hastaneye gidip sakatlık durumunu belirleyen rapor alacak. Hastane o raporu (elden vermiyor) vergi dairesine postalıyor.

Vergi dairesi de kendisine ulaşan aynı raporu Ankara Merkez Sağlık Kurulu’na gönderiyor. Sağlık kurulunda yeniden değerlendirilen raporlar oranları bir çırpıda budanarak yüzde 40’ın altına çekiliyor. Dolayısıyla “sakat” sayılmayan engelli vergi muafiyet belgesi alamadığı gibi emekli de olamıyor.

BARAJI GEÇEMEYEN BOĞULUYOR

Elinde eski raporunu olan, SGK’ya gidiyor. Emekli olmak istediğini söylüyor. Yetkililer, “Vergi indirim belgen var mı” diyor. “Yok” cevabını alan yetkililer “Yasaya göre indirim belgesi şart” diyerek engelliyi vergi dairesine gönderiyor. Eski raporunu ibraz eden engelli sonucu bekliyor. Ne yazık ki Maliye’den gelen rapor budanarak ORAN düşürülüyor.

Tam da bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanına Engellilerin emeklilik tarihi geldiğinde elinde bulunan mevcut sağlık kurulu raporlarını tekrardan Maliye sağlık kuruluna gönderilmesi konusunda CHP milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a cevaplaması için aşağıdaki soruyu sormuştu.

Fatma Kaplan Hürriyet'in Sorusunda: Emekli olmak isteyen engelli vatandaşlarımız vergi dairesine gidiyor. Vergi dairesi eski raporu kabul etmiyor ve “Yeniden rapor alın.” diye hastaneye gönderiyor. Yüzde 40 ve üzeri rapor Ankara’ya gönderiliyor ama merkez sağlık kurulu bu rapor oranını düşürüyor. Bakanlık neye dayanarak bu raporu düşürüyor, bunu sormak istiyorum.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL:

– Şimdi, önemli bir konuya temas ettiniz. Gerçekten özellikle sahip oldukları engellilikleri nedeniyle yetkili sağlık kurullarından rapor alan kişilerin mevzuata uygun olarak emeklilik hakkını elde edeceğini düşünüyoruz. Uygulamada, ikincil mevzuatta yetkili sağlık kurullarına ilişkin düzenlemeler yapılmış. Emeklilikle ilişkili olduğunu düşünmüyorum ama asgari geçim indirimi uygulamasında vatandaşlarımız sağlık kurullarından rapor alsalar bile Maliye Bakanlığındaki bir merkez kurula bu raporlar geliyor. Maliye Bakanlığındaki merkez kurulunda bu konuda uzman doktorlarımız var, hastaneler tarafından verilmiş olan raporlar konusunda tetkik yapıyorlar. Raporların mevzuatla uyumuna bakıyorlar, zaman zaman da, olabilir, yani mevzuatın yanlış uygulanmasından, tetkikin yanlış yapılmasından kaynaklı puan farklılıkları tespit edilip defterdarlıklara geri gönderilebiliyor. Burada Sağlık Bakanlığıyla yakın zamanda görüştüm. Yani bizim bir vatandaşımız eğer hastaneden rapor almışsa ilaveten bir başka komisyon tekrar -mutlaka ve mutlaka- ona bakmaması gerekiyor. Dolayısıyla, burada yapılması gereken vatandaşın bu raporuyla ilgili, eğer bir doğruluk denetimi yapılacaksa onun da o mahalde yapılması lazım. Onun için ben de açıkçası Maliye Bakanlığı merkezine bu tür konuların gelmesini doğru bulmuyorum. Tabii, çok eski yıllardan gelen bir uygulama, çok eski yıllardan beri devam eden bir uygulama ama geldiğimiz noktada bunu kaldırmamız gerektiğine ben de inanıyorum. demişti.

Tam da bu noktada engellilersitesi olarak engelli raporlarıyla yaşanılan sıkıntıların giderilmesi için mağdur engelliler adına hem Maliye Bakanı Naci AĞBAL’a hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU’na çağrıda bulunuyoruz. Engelli Rapor Oranları Düşürülmesin!

02.02.2017 - Engelliler Sitesi



Anahtar Kelimeler : KAYSERİ YEŞİLHİSAR BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ