*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Sağlık Raporunda Neler Değişecek?  (Okunma sayısı 760 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Sağlık Raporunda Neler Değişecek?
« : Aralık 10, 2016, 05:12:43 ÖÖ »
Engelli Sağlık Raporunda Neler Değişecek?



Sağlık Bakanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle yaptığı açıklamada ‘’Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin’’ değiştirilmesinin düşünüldüğünü açıkladı. Yönetmelikteki en son değişiklik 30 Mart 2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yapılmıştı. Aradan Geçen zamanda yapılan bu değişikliğinde engellilerin gerek Sağlık raporu alırken ve gerekse alınan raporun kullanımında karşılaştıkları sorunları tam olarak çözüme kavuşturduğu söylenemez. Bu nedenle ilgili yönetmelikte değişiklik ihtiyacı oluşmuştur.

Ülkemizde Engelli vatandaşlarımıza Devletin sunduğu hizmetler, Dünya standartlarının üzerinde olsa da hala bazı sorunların olduğu gerçeği sanırım yönetmelik de değişiklik yapılmasını gerekli kılmış olacak ki ilgili kurumlar yapılacak değişiklik üzerinde çalışmalarını sürdürmektedirler. Mevcut Yönetmeliğin yürütmesini Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapmaktadır. Sanırım yapılacak değişiklikte Bu iki Bakanlığın görüş ve önerileri bir araya getirilecek ve karşılaşılan sorunlar çözüme kavuşturulmaya çalışılacaktır.

Engellilere Özel Haber ve Bilgi Portalı olan sitemiz, Yönetmelikte yapılacak değişikliği takibe alarak engelli kardeşlerimizin yaşadığı sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik yapıcı eleştirilerle, karşılaşılan sorunların çözümüne ışık tutmaya devam etmektedir. Bu nedenle mevcut yönetmeliğin uygulanmasında sitemize yansıyan sorunları ve çözüm önerilerimizi yayınlamaya devam ediyoruz. 

Engelli Sağlık Kurulu Raporlarının Engelli Ulusal Veri Tabanına İşlenmesi 

Engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunlardan biride hizmet almak için gittikleri Kamu Kurumlarında, Engelli Sağlık Kurulu Raporunun aslının veya noter onaylı suretinin istenmesi nedeniyle karşılaşılan sorunların, Sağlık Kuruluşları tarafından düzenlenen Engelli Sağlık Kurulu Raporunun Ulusal Engelli Veri Tabanına işlenmesi ve Tüm ilgili kurumların bu rapora elektronik ortamda ulaşabilmeleri, sık sık raporun aslının ibrazının istenmesi ve aslını ibraz edemeyenlerden tekrar tekrar rapor istenmesi sorununu çözecektir.

Hastaneler Arasında Engel Oranı Farkı

Sağlık kuruluşlarının tamamı 30 Mart 2013 tarihli Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem yaparak Engelli Sağlık Kurulu Raporlarını düzenlemektedir. Buna rağmen zaman zaman aynı ilde bulunan hastaneler ve farklı illerdeki hastaneler arasında hem engel oranı, hem de ağır engelli olup olmadığı yönünde farklı kararlar çıkmaktadır. Bu durum engelli vatandaşlarımızı rapora itiraza zorlamakta ve itiraz üzerine başka sıkıntılar oluşmaktadır. Bu sorunu bir örnekle anlatmak gerekirse; Çorum devlet hastanesi tarafından düzenlenen bir rapora itiraz edilmesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü engelliyi başka şehirde bulunan bir sağlık kuruluşuna yönlendirmekte, iki rapor arasında fark bulunması durumunda, yine bir başka ilde bulunan hakem hastaneye gidilmesi. Bu örneği başka iller içinde düşünebileceğimiz gibi, Büyük şehirler içinde aynı ilde olsalar bile farklı farklı hastanelere gidilmesinin engelli ve ailesi üzerinde oluşturacağı sıkıntının yeni yönetmelik değişikliğinde çözüme kavuşturulması düşünülmelidir.

Raporların Kulanım Amacı Kapsayacak Şekilde Düzenlenmesi Hususu;

Raporların sadece başvuru esnasında istenilen kullanım amacı hususunu kapsayacak şekilde düzenlenmesi, Engelli Sağlık Kurulu Raporu verilirken (ÖTV istisnası, vergi indirimi, cihaz kullanımı, eğitim, istihdam vs.) tüm hizmetleri kapsayacak şekilde düzenleme yapılması ve verilen raporun bu hizmetleri de kapsayacak şekilde değerlendirilmesi.

Sağlık Kuruluşuna Ulaşım

Ağır Engellilerin Sağlık Kuruluşuna ulaşımı hususunda Sağlık Bakanlığına bağlı birimlerin yanında Belediyelerimizin de engelli ulaşımına katkı sağladıkları görülmektedir. Bu hususun, ağır engelli durumunda olanların hastane içindeki ulaşımları da düşünülerek yeni yönetmelikte zikredilmesinin faydaları değerlendirilmelidir.

Sonuç olarak, Ülkemizde yaşayan engelli kardeşlerimizin Rapor alırken ve Devlet hizmetlerine ulaşırken karşılaşmış olduğu sorunların çözümüne yönelik yönetmelik değişikliğinin ilgili tüm Kurum ve Kuruluşlardan alanda çalışan uzmanların; engelli dernek ve vakıf katılımcılarının da dâhil olduğu çalıştayların yapılması sonucu çıkan öneriler doğrultusunda yeni yönetmeliğin şekillendirilmesinin yararlı olacağını vurgulamak isteriz.

Siz de haberimizin yorum kısmından konu ile ilgili yaşanılan sıkıntıları ve çözüm önerilerini paylaşarak yönetmeliğin değişmesi noktasında katkıda bulunabilirsiniz.

08.12.2016 – engellilersitesi