Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Hayata Geçirilmeyen “Otizm Eylem Planı” Meclis Gündemine Taşındı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Hayata Geçirilmeyen “Otizm Eylem Planı” Meclis Gündemine Taşındı (Okunma sayısı 793 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 18908
SiTe YöNeTiCiSi
Hayata Geçirilmeyen “Otizm Eylem Planı” Meclis Gündemine Taşındı
«
:
Kasım 17, 2016, 03:47:36 ÖÖ »
Hayata Geçirilmeyen “Otizm Eylem Planı” Meclis Gündemine Taşındı
Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 2013 yılında imzalanan ancak hayata geçirilmeyen “Otizm Eylem Planını” Meclis gündemine taşıdı.
Nazlıaka'nın soru önergesi şöyle;
Engellilerin sosyal ve kültürel hayata, istihdama katılımları ülkelerin gelişmişlik göstergelerinden biridir. Dünyanın pek çok ülkesinde engellilerin yaşadığı sorunların çözümü için hükümetler ciddi kaynak ayırmakta ve etkin politikalar üretmektedirler.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 500 milyon, ülkemizde ise 8,5 milyon engelli birey yaşamaktadır. Engelli vatandaşlarımızın yaşama hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Ancak yasalara rağmen, engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar artarak devam etmektedir.
Engelli grubunda, resmi veri bulunmamakla birlikte 800 bine yakın otizmli çocuk olduğu ifade edilmektedir. Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır.
Tüm engel gruplarında olduğu gibi otizmde de en önemli ilk aşama erken tanıdır. Otistik her çocuğun birbirinden farklı olumlu ve olumsuz özelliklere sahip olması nedeniyle uygun tedavi yaklaşımının seçilmesi, beklentilerin şekillenmesi, özelliklerin doğru anlaşılması ve bu özelliklere yönelik yöntemlerin geliştirilmesi için tanılama büyük önem taşımaktadır.
“Otizm Spektrum Bozuklukları Ulusal Eylem Planı Taslağı” 2013 yılının Nisan ayında açıklanmış, planın açıklandığı programda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yapılmıştır. Bu konuşmada; “2002 yılında kamu ve özel sektörde çalışan toplam engelli sayısı 49 bindi şimdi bu sayı 101 bine ulaştı. Engelli istihdamını daha da artırmak için kredi, hibe, teşvik gibi düzenlemeler yaptık. Şu anda hiçbir istihdam alanına yerleşemeyen zihin engelliler ve otizm tanılı kardeşlerimiz için çalışma yapıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor Bakanlıklarımızın yanı sıra YÖK ve sivil toplum kuruluşlarımızın da desteğiyle Türkiye’nin hükümetimizin ilk otizm eylem planını açıkladık. Bu planla otizm tanısı konulmuş çocuklarımız ve ailelerinin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini artırmak ve onlara destek vermek amacıyla otistik çocuklarımız ve ailelerine destek olacağız. Bende başbakan olarak bu eylem planının takipçisi olacağım, süreçleriyle sonuçlarıyla yakından ilgileneceğim. “ görüşlerine yer verilmiştir.
Otizm Ulusal Eylem Planında sürece ilişkin sorunlar ve ilgili kurumlar saptanarak çözüm için gereken süreler belirlenmiştir. Bu çalışmalar;
1- Farkındalık Çalışmaları ve Kurumlar Arası İşbirliği
2- Erken Tanı, Erken Müdahale ve İzleme
3- Ailelere Yönelik Çalışmalar
4- Eğitsel Değerlendirme, Özel Eğitim ve Sınavlara İlişkin Düzenlemeler
5- İstihdam Süreçleri ve Çalışma hayatı
6- İnsan Kaynakları ve Fiziksel Çevre Düzenlemeleri
7- Sosyal Hizmet, Sosyal Yardım ve Toplumsal Yaşama Katılım başlıkları altında toplanmıştır.
Büyük bir tanıtımla sunulan, adeta bir şova dönüştürülen eylem planıyla ilgili olarak kamuoyunda aradan geçen süreye rağmen ciddi bir adım atılmadığı yönünde ciddi eleştiri ve görüşler vardır.
Bu bağlamda;
1- Ülkemizde otizm engeli bulunan vatandaşlarımızın sayısı nedir? Yaş grupları, cinsiyet ve illere göre dağılımı nedir?
2- Otizm engeli bulunan çocuklarımızdan kaçı özel eğitim kurumlarından yararlanmaktadır? Eğitim alamayanların sayısı ve illere göre dağılımı nedir?
3- 2016 yılı sonu itibariyle kamuda memur ve işçi olarak çalışan engelli sayısı nedir? Kurumlara göre dağılımı nedir? Engelli istihdamında otizm engeli bulunanların sayısı nedir?
4- Kamuda memur ve işçi kadrolarında boş bulunan engelli kadrosu sayısı nedir? Kurumlara göre dağılımı nedir? Bu kontenjanlara neden atama yapılmamaktadır?
5- 2016 yılı sonu itibariyle özel sektörde çalışan engelli sayısı nedir? Engelli istihdamında otizmlilerin sayısı nedir? Boş bulunan kadro sayısı nedir?
6- 2013 yılından bugüne kadar kamu ve özel sektörde istihdam edilen otizmlilerin sayısı nedir?
7- 2013 yılından bugüne kadar engelli istihdamını daha da artırmak için verilen kredi, hibe, teşviklerin miktarı ve yıllara göre dağılımı nedir? Bu teşvik, kredi ve hibelerin ne kadarı otizmli vatandaşlarımız için kullanılmıştır?
8- Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planının temel ilkelerinden biri olarak açıklanan “Otizm spektrum bozukluğu konusunun, Cumhurbaşkanı, Başbakan, ilgili Bakanlar, kanaat önderleri ve toplumda öne çıkan kişiler tarafından sahiplenilmesi sağlanmalıdır” hedefine ilişkin olarak 2013 yılından bu tarihe kadar yapılan somut çalışmalar nelerdir?
9- Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planında yer alan “Otizm spektrum bozukluğunun kamuoyunda tanıtılması için kampanyalar düzenlenmelidir” hedefiyle ilgili olarak 2013 yılından bu tarihe kadar yapılan somut çalışmalar nelerdir?
10- Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planında yer alan “Otizm spektrum bozukluğu konusunda farkındalığı artırıcı kamu spotu ve kısa filmler hazırlatılarak yayınlanması sağlanmalıdır.” hedefiyle ilgili olarak 2013 yılından bugüne kadar yapılan somut çalışmalar nelerdir?
Bu başlıklar konusunda hangi bakanlıklar, kurum veya kuruluşlar görevlendirilmiştir? Bu süre içerisinde yapılan somut çalışmalar ve bu çalışmalara ayrılan bütçe nedir?
17.11.2016 – gercekgundem.com
Anahtar Kelimeler : böyle sözlüğü facebookta paylaşsam daha çok insan gelirdi uzantıdan anlaşıldığı üzere kim milyoner olmak ister koyuluş tarihi pacman işte güzel bir oyun daha ben sevdim sizi
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
kayseriengellilerdernegi.com
<<<<<<<<<
BizdeVARIZ.NeT { melleseferi.com } Kayseri Engelliler Dernegi öMeR
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Hayata Geçirilmeyen “Otizm Eylem Planı” Meclis Gündemine Taşındı