*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilik Çok Kolay Suistimal Edilebiliyor  (Okunma sayısı 635 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engellilik Çok Kolay Suistimal Edilebiliyor
« : Eylül 24, 2016, 04:20:52 ÖÖ »
Engellilik Çok Kolay Suistimal Edilebiliyor



Engelliliğin çok kolay suistimal edilebildiğini söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural, engellilerin taleplerinin gerekli makamlara direkt iletilmesinin suistimalleri önleyebileceğine dikkat çekti.

Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı ve Aktif Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Sekreteri Mehmet Karavural, zaman zaman engelliliğin bazen engelliler bazen de engelsiz kişiler tarafından suistimal edilebildiğini söyledi. Engellilere yardım denilerek tiyatro bileti veya dergi satışları yapılabildiğine işaret eden Karavural, engelli suistimaline yönelik bu şekildeki bazı satışlardan elde edilen paraların engelliye hizmet olarak dönmediğine vurgu yaptı.

 “İNSANIN OLDUĞU YERDE SUİSTİMAL OLUYOR”

 “İnsanın olduğu yerde suistimaller oluyor” diyen  Karavural, şunları dile getirdi:

 “Maalesef suistimaller oluyor. Engellilik de çok kolay suistimal edilebiliyor. Engellilik bazen kendi tarafımızdan bazen de başkaları tarafından suistimal edilebiliyor. Dönem dönem tabela derneği dediğimiz yapılaşmalar oluyor. Buradaki hedef engelliye dönüşü olmayan daha çok bireysel ihtiyaçların karşılanması olabiliyor. Engellilere yardım denilerek tiyatro bileti satıyorlar, dergi satışları oluyor. Bu satışlardan elde edilen paralar engelliye hizmet olarak dönmüyor. Bunu denetleyecek olan kurumlar. Derneğin faaliyetlerini denetleyen kurumlar bunu denetleyip ıslah edebilir.”

 “ENGELLİNİN KENDİSİNİ TEMSİL ETMESİNİN ÖNÜ AÇILMALI”

Engellilerin, ilgili makamlara taleplerini iletmekte sıkıntı yaşadığı zamanlarda engellileri temsil ettiğini söyleyen aracıların ortaya çıkabildiğini ifade eden Karavural, bu aracıların bir süre sonra kendilerine yönelik taleplerde bulunmaya başladıklarına işaret etti. “Özellikle bedensel engelli insanlarda taleplerinizi iletmek için makamlara çıkamıyorsanız, o iletişimi kuracak altyapı yoksa taleplerinizi doğru aktaramıyorsunuz” diyen Karavural, “O zaman bizi temsil ettiğini söyleyen aracılar çıkıyor. O aracılar da bir süre sonra kendilerine yönelik taleplerde bulunmaya başlıyor. Sorunların tamamıyla çözümünü değil bireysel taleplerini taşımaya başlıyorlar. Suistimaller de böylece çoğalıyor sanki. Aracıyı ortadan kaldırmak lazım. Bizim kendimizi temsil etmemizin önü açılmalı. Engellileri temsil ettiğini savunan yapıların iyi gözlemlenmesi suistimalleri belki azaltır” ifadelerini kullandı.

“KİME YARDIM ETTİĞİNİZİ BİLMELİSİNİZ”

Son olarak suistimalleri önleyebilmek için vatandaşlara da seslenen Karavural, “Birine destek verecek, yardım edecekseniz kime yardım ettiğinizi bilmeniz lazım. Bir yardım yaptığınızda vicdanınız rahatlıyor ama hedefine ulaşıp, ulaşmadığına dikkat edin” dedi.

23.09.2016 - antalyasonhaber.com