*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engellilere Özel Konuşan Yaşam Projesi Destek Bekliyor  (Okunma sayısı 838 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engellilere Özel Konuşan Yaşam Projesi Destek Bekliyor



Engelli bireylerin daha erişilebilir bir hayata kavuşturulması amaç edinerek geliştirilen, her türlü seyahat bağımsızlığı sunan “Konuşan Yaşam” projesi, görme engelli bireylerin her alanda yaşamlarının kolaylaştırmayı sağlıyor.

Engelli destek teknolojilerinin hızla gelişmesi, engelli bireylerin her alanda yaşamlarının kolaylaşmasını sağlamıştır.

Engelli bireylerin teknolojiyle birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik alanda etkin hale gelmeleri beraberinde kendilerine bazı kazanımlar getirmiştir.

 Toplumda özel gereksinimli bireyler olarak adlandırılan engelliler buna benzer gelişmelerle, toplum içerisinde engelli olmayan kişiler gibi yaşamlarını sürdürdükleri görülmüştür.

“Konuşan Yaşam” adı verilen özel projeyle açık kaynak kodlu android işletim sistemli cihazlar, bu cihazların taşıdığı güncel bağlantı özellikleride kullanılarak yaşamın her alanında engelli bireylerin daha erişilebilir bir hayata kavuşturulması amaç edinilmiştir.

Proje konusu

Görme engelli bireylerin seyahat öncesinde, anında ve sonrasında uluslararası erişilebilirlik kriterlerine uygun bilişim çözümleri projenin konusunu ifade etmektedir.

Projenin hedefleri

1.Engelli bireylerin seyahat anında, ulaşım hizmetlerinden eşit ve erişilebilir şekilde faydalanabilmelerini sağlamak.

 2.Engelli bireylerin bireysel bağımsızlıklarını desteklemek.

 3.Uluslararası evrensel ve erişilebilirlik kriterlerine uygun tasarımların uygulanmasını sağlamak.

 4.Proje kapsamında belirtilen sistemleri hayata geçirecek özel ve kamu girişimlerinin avrupa standartlarını yakalamalarını sağlamak.

 5.Proje kapsamında seyahat anında her türlü toplu taşıma sistem bileşenlerinin erişilebilirliğini sağlamak.

 6.Otobüs içerisinde ve otobüs duraklarında engelli bireyin engelsiz yönlendirme ve bilgilendirme sistemleriyle bağımsızlıklarını temin etmek.

Proje uygulama aşamaları

1.Otobüslerin beacon tabanlı bluetooth sistemlerle etiketlenmesi.

 2.Terminal ve durak noktalarında alanların engelli bireylerin için dijital yönlendirme sistemlerinin kurulması.

3.Sinyalizasyon sistemlerini kullanan mobil yazılımların geliştirilmesi.

Proje hedef kitlesi

 Yaşlılar, görme ve bedensel engelliler.

Projenin olanakları

1.Engelli bireylerin bağımsız şekilde toplu taşıma hizmetlerinden faydalanabilmeleri sağlanmaktadır.

 2.Toplu taşıma hatları ve gidiş güzergahları konusunda bilgi alabilmeleri sağlanmaktadır.

  3.Birçok otobüs anons sistemleri şöförler tarafından kapatılabilinmektedir. Bu sebeple geliştirilen engelsiz yönlendirme ve bilgilendirme toplu taşıma sistemi yazılımı durakları kişinin mobil sisteminde anons edecek şekilde IOS ve android için tasarlanabilmektedir.

 4.Sistem sesli yanıt teknolojisini kullanabilmekte olup, yazılımın açıldığı andan itibaren kapanana kadar sesli yönlendirme ve durak bilgilendirilmesi sesli komutlar üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

 5.Toplu ulaşım modülü otobüs ve durak anonsları ayrı ayrı iki parmakla geçiş hareketiyle gerektiğinde ve otomatik olarak anons edilmesi sağlanabilmektedir.

 6.Gerektiğinde trafik ışıkları renk körleri için mobil yazılım üzerinden seslendirilmesi sağlanabilmekte ve engelsiz bilgilendirme ve yönlendirme sistemi projesi kapsamında mobil yazılım şekillendirilebilmektedir.

 7.Metro ve tramway gibi raylı sistemlerde gar ve güzergahlar mobil cihaz üzerinden geçilen, mevcut durak ve bulunulan mevcut ulaşım aracının ne olduğu seslendirilebilinmektedir.

Sonuç

BM Erişilebilirlik düzenlemeleri çarçevesinde ve anayasal haklar doğrultusunda birçok engelli birey için, bilişimde, basılı materyallere ulaşımda, mekânsal ve çevresel erişimde ve toplu taşıma hizmetlerinden faydalanabilme hakları konusunda eşit düzenlemelere sahip olması bir hak olarak tanımlanmıştır. Bu hak doğrultusunda yapılacak her türlü düzenleme gerek kamu, gerekde özel sektörde üretilen hizmetlerin, fiziksel erişilebilirliğinin eşitlik ilkesince dikkate alınma zorunluluğu yasalarla sağlanmıştır.Bu tarz projeler sosyal sorumluluk ilkesi bağlamında değerlendirilmeli ve bu ölçütle destek verilmelidir.       

03.02.2016 - egitimajansi.com