*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Çalıştırmayan Kurumlara Neden Yaptırım Yok?  (Okunma sayısı 875 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Çalıştırmayan Kurumlara Neden Yaptırım Yok?
« : Ocak 06, 2016, 04:27:42 ÖS »
Engelli Çalıştırmayan Kurumlara Neden Yaptırım Yok?



Devlet Personel Başkanlığının Kasım 2015 verilerine göre, engelli memur kontenjan açığı olan kamu kurumlarından Adalet Bakanlığı’nın 1.363, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2.082, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 14.982, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının 2.435 adet kontenjan açığı görülmektedir.

“Kamu kurum ve kuruluşlarının önerileri doğrultusunda engelli memur çalıştırmayan kurumlara herhangi bir yaptırım uygulanmaması kararı alındı.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının “ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ (2014–2023) POLİTİKA GEREKTİREN GRUPLARIN İSTİHDAMININ ARTIRILMASI EKSENİ RAPORUNUN

“Kamu Kurum ve Kuruluşların Önerileri Kısmında”

“Engelli memur çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu kurum ve kuruluşlarına yaptırım uygulanacaktır.” tedbirinin kaldırılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir. Şöyle ki, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesine göre engelli memur istihdamı etmekle yükümlü kamu kurum ve kuruluşlarının Başkanlığımıza bildirdiği veriler kapsamında, toplam dolu kadro sayısı 2.100.825, bu sayının yüzde 3’üne tekabül eden engelli memur kontenjanı 63.236, istihdam edilen engelli memur sayısı 40.654, engelli memur kontenjan açığı ise 22.584’tür. Engelli memur kontenjan açığı olan kamu kurumlarına bakıldığında Adalet Bakanlığı’nın 1.363, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2.082, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 14.982, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının 2.435 adet kontenjan açığı görülmektedir. Bu kamu kurumlarında toplam engelli memur kontenjan açığı ise 20.862’dir. Engelli memur alımı amacıyla yapılan yerleştirmelerde engelli aday havuzu içerisinde engelli memur kontenjan açığı bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet gereklerini karşılayacak eğitim ve nitelikte yeterli sayıda aday bulunamamaktadır. Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı en son ilana çıktığı engelli öğretmen alımında başvuru yapan tüm engelli adayların atamasını yapmıştır. Ayrıca, kendisinin yaptığı engelli öğretmen atamasının dışında da merkezi yerleştirmeler için 2.000 kadro talebinde bulunmuştur. Kadrolarının tamamına yakınının eğitim öğretim hizmetleri sınıfında olmasına karşın engelli memur istihdam etme yükümlülüğünü sağlayabilmek adına Milli Eğitim Bakanlığı’nda diğer hizmet sınıflarında yüzde 10’u aşan engelli memur istihdamı gerçekleştirilmektedir. 2014 yılında gerçekleştirilen EKPSS ye lisans eğitim düzeyinden giren engelli 6.081 adayın tamamının eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında atanabilecek olması düşünülse dahi Milli Eğitim Bakanlığı’nın engelli öğretmen kontenjan açığının karşılanamayacağı görülmektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesini yeniden düzenleyen 6111 sayılı Kanunun taslak çalışmalarında engelli memur istihdam yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu kurum ve kuruluşlarına para cezası ya da yöneticilerine disiplin cezası uygulanması yönünde hazırlanan metinler uygun görülmeyerek taslaktan çıkarılmıştır. Bununla birlikte, kamuoyuna da yansıyan kamu personel rejiminin yeniden düzenlenmesi hususunda ki tartışmalar kapsamında engelli memur istihdamına yönelik mevzuatımızın yeniden düzenlenebileceği de düşünülmektedir.” şeklinde açıklamalar yapılmıştır.

Bindiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesine göre;

 “Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır.

….

Engelli personel çalıştırma yükümlüğünün yerine getirilmesinin takip ve denetimi ile engellilerin Devlet memurluğuna yerleştirilmesinden Devlet Personel Başkanlığı sorumludur.

Ancak engellilerin istihdamında Devlet Personel Başkanlığı tarafından gereken özenin gösterilmediği engellilerin ortak görüşüdür. Kaldı ki kamu kurum ve kuruluşlarında toplam çalışan memur sayınının % 3 oranında engelli memur çalıştırılması zorunluluğu var iken bu sayı çoğu kamu ve kuruluşları tarafından göz ardı edilmekte ve bunun için 07.02.2014 tarih, 28906 sayı ve 2014/5780 karar sayısı ile Resmi Gazetede çıkarılan yönetmelik uygulanmamaktadır. Burada en büyük sorumluluk da şüphesiz Devlet Personel Başkanlığına düşmektedir. Kamu ve kuruluşlardan engelli kontenjan sayılarını toplamakla mükellef olan Devlet Personel Başkanlığı, yeterli oranda (%3) verilmeyen engelli kontenjan sayılarının kontrollerini yapmamakta ve bu kontenjan sayılarını vermeyen kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli yaptırımlarla zorlamalarda bulunmamaktadır. Hal böyle olunca da mevcut verilen engelli kontenjan sayıları yetersiz kalmaktadır.

En son EKPSS atamalarında 1950 adet engelli kadro sayısı verilmiş ve bu sayı engelli memur adaylarınca tepki ile karşılanmıştı. Halihazırda 22 bin boş engelli kadrosuna karşılık verilen 1950 adet kadronun kabul edilemez bir sayı olduğunu her platformda dile getiren engelli memur adaylarının beklentileri maalesef karşılıksız kaldı.

Engellilersitesi.com olarak bir kez daha diyoruz ki 2016 EKPSS için bir çok açıklamanın yapıldığı şu günlerde geçtiğimiz dönemlerde yapılan engelli atamalarının engelli memur adaylarını pek memnun etmediği de göz önünde bulundurularak, Devlet Personel Başkanlığı (DPB)’nın yapması gerekenlerin başında, kamu kurum ve kuruluşlarının denetimlerini sağlanması mevcut %3 lük engelli kontenjan sayısını gerekli yaptırımlar ve cezai müeyyediler uygulayarak kamudaki engelli kontenjanlarının arttırılmasının sağlanmasıdır. / Ekrem TEMEL

05.01.2016 - engellilersitesi.com


Etiketler: organ bağışı yaparak sağlıklarına kavuşabilirler Vericilerin uygunluğundan sonraki en önemli aşama yapılan ameliyatların başarısıdır Bu hastalarımızda başarılı geçen organ nakli ameliyatlarından sonra sağlıklarına kavuştular dedi