*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Seyirciler İçin 'Engelsiz Film' Keyfi  (Okunma sayısı 794 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Seyirciler İçin 'Engelsiz Film' Keyfi
« : Aralık 03, 2015, 05:00:39 ÖÖ »
Engelli Seyirciler İçin 'Engelsiz Film' Keyfi



Sesli Betimleme Derneğinin hayata geçirdiği proje ile işitme ve görme engelliler, sesli betimleme ve konuşmaların işaret dili ile aktarılması sayesinde sorunsuz sinema keyfi yaşıyor.

Sesli Betimleme Derneğince (SE-BE-DER) işitme ve görme engellilerin sinema keyfinden mahrum kalmaması için proje yürütülüyor. Proje ile filmler üzerinde görsel ve efektlerin bu kişiler tarafından kolayca anlaşılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılıyor.

Sesli Betimleme Derneğinin projesi ile görme ve işitme engellilerin de sosyal hayata dahil olması ve sinema keyfi yaşaması hedefleniyor. Film üzerinde yapılan düzenlemeler ile görme engellilerin konuyu daha iyi anlamasını sağlayacak "Ağzı açık biçimde başını salladı", "Sessizce merdivenlerden indi", "Gözlerinden yaşlar akıyordu" gibi betimlemeler ekleniyor. İşitme engeliler için ise işaret dili yerleştiriliyor.

Proje hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri ve Dernek Başkanı Kenan Önalan, herkesin sunulan bilgiye eşit ve benzer olanakları kullanarak zahmetsizce erişebilmesinin hak ve özgürlük olduğuna dikkati çekti.

Sinema, tiyatro gibi sanatsal aktivitelerden yararlanabilmenin de bu haklar içinde yer aldığını belirten Önalan, görme ve işitme engellilerin bu tür sosyal aktivitelerde sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

"Filmler engelsiz hale getiriliyor"

Bu sıkıntıları çözebilmek amacıyla yola çıktıklarını ve 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi ile sesli betimleme çalışmalarına başladıklarını anlatan Önalan, ilk çalışmanın "Çarpışma" isimli filme yapıldığını söyledi. Önalan, 2011 yılından itibaren de filmlere sesli betimlemenin yanı sıra işitme engelliler için alt yazı ve işaret dili yerleştirdiklerini belirtti.

Önalan, bugüne kadar 450 film ve binin üzerinde dizinin bu teknikle hazırlandığını dile getirerek çalışma yürütülürken ilk aşamada filmin belirlendiğini, ikinci aşamada alt yazı hazırlandığını, sesli betimleme ve işaret dili yerleştirildiğini, daha sonra da montaj ve son kontrollerin gerçekleştirildiğini söyledi.

21.11.2015 - İHA


Etiketler: ağrı ve bacaklarda görülen zayıflık gibi sorunları yaşamadıkları ve organ nakli yapılan hastalarda vücudun organı reddetmesi sorununun ortadan kalktığı tespit ediliyor sorup öğrenirsen hem benim hemde toplum yararına