*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Adıyaman’da Kamu Çalışanları İşaret Dili Öğreniyor  (Okunma sayısı 901 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Adıyaman’da Kamu Çalışanları İşaret Dili Öğreniyor



Adıyaman'daki kamu kuruluşlarında görevli personeller işitme engellilerle iletişim kurabilmek ve kurumda sorunla karşılaşmalarının önüne geçmek için işaret dilini öğreniyor.

Adıyaman'da 26 kamu kurum ve kuruluşundan 52 kişi işaret dili eğitimi alıyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Gönül Elçileri Derneğinin ortaklaşa yürüttüğü, İpek Yolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 'İşaret Dili Öğreticiliği ve Tercümanlığı Projesi' kapsamında kamu personelleri işaret dilini öğreniyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Vekili Musa Şimşek, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak dezavantajlı kesim olan engellilerin topluma her alanda dahil olmasını ve toplumla bütünleşmesini önemsiyor, onların hayat standartlarını kolaylaştırmak, rahat bir yaşantı sürebilmeleri için çalışmalar üretmekteyiz. Geçen yıl Gönül Elçileri Derneği ortaklığı ve Sayın Valimizin destekleri ile İpek Yolu Kalkınma Ajansı teknik destek programı kapsamında 3 haftalık 'işitmesem de duyuyorum' projesi ile işaret dili eğitiminin birinci bölümünü, temel eğitimini tamamladık. Proje kapsamında kamu kurumları çalışanlarından ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden yaklaşık 90 kişiye eğitimler vererek başarılı sonuçlar elde ettik. Bu yılda yine 'İşaret Dili Öğreticiliği ve Tercümanlığı' kursunu açarak 52 kişiye tercümanlık eğitimi vermekteyiz. Eğitime katılanların daha önce işaret dili temel eğitimi görmüş başarılı olmuş olması ve en az yüksekokul mezunu olması gerekmektedir. Bu proje diğerine göre uzmanlık gerektiren ve işaret dili eğitimi alanında uzman, tercüman yetiştiren bir program. Program toplam 200 saat ve iki ay kadar sürmektedir. Program sonunda kamuda özellikle işitme engelli bireylerimizin yoğun olarak gidip geldiği kalabalık alanlarda işaret dili uzmanı yetiştirerek, işitme engelli bireylerimizin problemlerine çözüm üretmek onların sorularına anında cevap verebilmek amacıyla tercüman yetiştirilmiş olunacaktır" dedi.

İşaret Dili Uzmanı Ersin Köseoğlu ise kurs ile ilgili yaptığı açıklamada, "7 Eylül tarihinde başlayan kursumuz 28 Ekim tarihinde bitirilecek. Her kamu kuruluşundan 2 gönüllü personel eğitime katılıyor. Bu kurs bittikten sonra işitme engelli kişilerin geldiği o kurumdaki bu arkadaşlar, işaret dilini öğrenmiş olan bu arkadaşlar bu problemleri yaşamadan, problemleri çözülecek. Ulaşılabilirlik, kişilerin sorunlarını çözebilmek amaçlanıyor. Bundan önceki eğitimde farkındalık oluşturma, işaret dilinin özellikleri, basit kelimeler, basit kalıplar öğretildi. Burada tamamen profesyonelliğe yönelik işaret diline tercüme edilmesi üzerine şekilleniyor. Bir işitme engelliyle karşılaşıldığında çok rahat bir şekilde sohbet edebilme, iletişim kurma amaçlanıyor" diye konuştu

07.10.2015 - İHA


Etiketler: enerji meridyenleri bir ağ hackhell sen istersen pirpirok ana dizin is kur engellinin sayfasi engelli haberleri hilal board butun gönul dostlarımızı bekleriz Mutluluğa Engel Tanımayan Yüreklerle Buluşma Noktamız Ilginc Garip