*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Konya'da Erişilebilirliğe Uygun İlk Milli Maç Heyecanı  (Okunma sayısı 936 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Konya'da Erişilebilirliğe Uygun İlk Milli Maç Heyecanı
« : Eylül 05, 2015, 02:38:47 ÖS »
Konya'da Erişilebilirliğe Uygun İlk Milli Maç Heyecanı



A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu'nda yarın Letonya, 6 Eylül Pazar günü de Hollanda ile karşılaşacağı maçta Konya'da ilk kez sahaya çıkacak.

Geçen sezon hizmete giren Konya Büyükşehir Torku Arena, ilk kez milli  maça ev sahipliği yapacak.

Temeli 17 Ekim 2012 tarihinde atılan ve 2014 yılı eylül ayında inşaatı  tamamlanan, futbol topu şeklindeki, UEFA kriterlerine uygun 42 bin seyirci  kapasiteli stadyumda ilk maç, geçen sezon Torku Konyaspor ile Balıkesirspor  arasında oynandı. 3 Kasım 2014 tarihinde Konyaspor'un da isim sponsoru olan Torku  firmasıyla yapılan anlaşma ile ismi Konya Büyükşehir Torku Arena olarak ilan  edilen stat, ay-yıldızlı ekibin  Letonya ve Hollanda maçlarıyla ilk kez  Türkiye'nin milli sahnesi olacak.

Yeşil-beyaz top deseni

Yeşil-beyaz futbol topu deseniyle çok özgün bir mimariye sahip olan  stadyumun 84 turnikesi (her 500 seyirci için bir turnike olacak şekilde) ve 22  asansörü bulunuyor.

Toplamda 450 bin metrekare yerleşke içerisinde bulunan komplekste  stadyum ve spor salonu yer alırken, velodrom inşaası da öngörülüyor. Stada  ulaşım, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından raylı sistem, otobüs ve  minibüslerle sağlanıyor.

Yay şeklindeki iki tribünün arasına paralel olarak 50 adet locası  bulunan stadyumda medya mensupları ise alt batı orta kanat kısmına  konuşlandırıldı. İki katlı tribünlerin alt bölümünde ise 10 bin metrekare kapalı  spor salonları mevcut.

Her türlü sosyal donanıma sahip

Stadyumun alt tribünü 11 bin 166, üst tribünü ise 21 bin 968 kişi  koltuk kapasiteli ve toplamda 38 bin 656 kişi kapasiteye sahip. VIP izleyiciler  ile basın mensupları için 3 bin 773 kişilik alan ayrıldı. Protokol içinse 29+600  kişilik başka bir alan daha bulunmakta. 200 engelli kapasitesine sahip stadyumda  localar ise toplam 920 kişi kapasiteli. Stadyumun dışında seyirciler için 920  araçlık açık ve 600 araçlık kapalı otopark kapasitesi bulunuyor.

Ağır kış şartları için hazırlanan stadyumun çimleri zeminden ısıtmalı  olarak inşa edildi. Tribünlerde de ısıtma sistemi bulunan stadyumda; alışveriş  merkezi, restoran ve mağazalar da yer alıyor.

Konya Büyükşehir Torku Arena, Orta Anadolu'nun en modern stadı olarak  nitelendiriliyor.

Ödüllü stat

 Letonya ve Hollanda maçlarının sahnesi olan 42 bin kişilik Konya  Büyükşehir Torku Arena, henüz açıldığı yıl bir çift prestijli ödülün sahibi oldu.

Önce, 13. Uluslararası Türkiye Spor Adamları Ödülleri kapsamında  "Yılın Spor Projesi" seçildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,  ödülü, geçen sezon Torku Konyaspor-Beşiktaş lig maçı öncesi Spor Türkiye Yönetim  Kurulu Başkanı Nedim Delibaş'tan aldı.

 A Milli Takım'ın Letonya ve Hollanda maçlarıyla ilk kez ayak basacağı  stat, ardından uluslararası bir ödülle taçlandırıldı. Konya Büyükşehir Torku  Arena, her yıl düzenlenen dünyanın en iyi stadyumları yarışmasında ilk 5'e girdi.

Stadiony.net ve StadiumDB.com siteleri tarafından uluslararası düzeyde  her yıl düzenlenen "Yılın En İyi Stadyumları" yarışmasına 2014'te Türkiye'den  aday gösterilen iki stadyumdan biri olan Torku Arena, estetik ve özgün tasarımı,  etkileyici ambiyansı, modern özellikleri ile dünyada mimarlar ve halk jürisini de  etkiledi. 20 ülkeden 32 stadyumun yarıştığı "2014 Yılının En İyi Stadyumları"  yarışmasında oylamanın mimarlar özel jürisi ve halk tarafından yapıldığını  kaydeden başkan Tahir Akyürek, oylamada 72 bin 474 puan alan Konya Büyükşehir  Torku Arena'nın dünyanın en iyi beşinci stadyumu seçildiğini, bunun hem Konya hem  de Türkiye için önemli bir başarı olduğunu belirtti.

Yarışmada birinci olan Brezilya'dan Allianz Parqua 238 milyon 400 bin  dolar, ikinci olan İspanya'dan San Mames Barria 278 milyon 200 dolar, üçüncü olan  Rusya'dan Otkritie Arena 387 milyon 400 bin dolar, dördüncü olan Brezilya'dan  Corinthians Stadyumu 435 milyon dolara malolurken, yaklaşık 2 yılda tamamlanan  Konya Büyükşehir Torku Arena, 63 milyon 46 bin dolar olan inşaat maliyetiyle,  yarışmaya layık görülen 32 stadyum arasında maliyeti en düşük olanlar arasında  yer aldı.

Konya, milli maç oynanan 15. şehir olacak

Türkiye'nin yarın Letonya, 6 Eylül'de ise Hollanda ile oynayacağı  maçlara ev sahipliği yapmaya hazırlanan Konya, ay-yıldızlı ekibin 92 yıllık  tarihinde A milli maç oynanan Türkiye'deki 15. şehir olacak.

A Milli Futbol Takımı daha önce İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana,  Trabzon, Antalya, Gaziantep, Denizli, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Manisa ve  Mersin'de karşılaşma yaptı.

Ay-yıldızlı ekibin Türkiye'de oynadığı kentler ve yaptığı maç sayısı  şöyle:

İstanbul 128, İzmir 34, Ankara, 25, Bursa 8, Adana 5, Trabzon 4,  Antalya 3, Kayseri 3,  Denizli 2, Gaziantep 1, Samsun 1, Kocaeli 1, Manisa 1,  Mersin 1, .

02.09.2015 - AA


Etiketler: ciğerlerdeki enerji sıkışmıştır Ve bireyin Vücuttaki her organ esiri alanda kendisine denk gelen enerjetik ritme sahiptir Çeşitli organ küreleri arasında sanki bir aktarım işlevi varmış gibi
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri