*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İzmir'i Seviyorum Ama Engellerini Aşamadım  (Okunma sayısı 1046 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İzmir'i Seviyorum Ama Engellerini Aşamadım
« : Şubat 28, 2015, 12:02:58 ÖS »
İzmir'i Seviyorum Ama Engellerini Aşamadım



Engelli bir vatandaş olarak İzmir'de tek başına gezemediğini söyleyen Karaburunlu Murat Çolpan, memleketini çok sevmesine rağmen Alman asıllı eşiyle Almanya'ya yerleşmek zorunda kaldı.

Dünyaya geldiğinde elleri ve ayakları olmayan Murat Çolpan bütün engelleri aştı, ancak yaşadığı İzmir ve çevresinde yolları aşamayınca Almanya'ya gitti.

Türkiye engelliler yüzme şampiyonu olan 40 yaşındaki Murat Çolpan, Alman Gabriele Knab ile geçen yaz Mordoğan'da evlendikten sonra çok sevdiği İzmir'de engellere takıldı. "Ben değil, şehirler engelli" diyen Çolpan, "Akülü tekerlekli sandalyede en büyük özgürlüğü yaşıyorum. Ancak, İzmir'de, Karaburun'da, Mordoğan'da yollar izin verdiği kadar özgür olabiliyorum" dedi.

'En fazla 6 ay yaşar'

Almanya'da 1975 yılında elleri ve kolları olmadan dünyaya geldiğinde doktorların, "En fazla 6 ay yaşar" dediği Murat Çolpan, mücadelelerle geçen yaşamında 40 yılı geride bıraktı. 10 yaşına kadar Almanya'da yaşayan Murat, inanılmaz bir başarı öyküsüne imza attı. Hiçbir zaman kendisine acınmasına izin vermediğini dile getiren Çolpan, "Aslında ben engelli değilim, şehirler engelli, İzmir engelli, kurumlarımız, taksiler, minibüsler, otobüsler, vapurlar, kaldırımlar, dükkanlar, dükkanların önüne konan eşyalar, masalar, sandalyeler, tuvaletler... Kısacası bütün bunlar engelsizler için" diye konuştu.

'İzmir'i seviyorum ama..'

Akülü tekerlekli sandalye ile istediği her yere gidebildiği için "tek özgürlük aracım" diyen Çolpan, "Tekerlekli sandalye ile istediğim yere yalnız gidebiliyorum. İstediğim yere derken şehrin kaldırımlarının, merdivenlerinin ya da ulaşım araçlarının bana izin verdiği yerlere kadar. Çoğu otobüsün orta kapısına insanların tutunması amacıyla yapılan borular konuyor. Ama bu borular yüzünden biz tekerlekli sandalyelerle, yardım alsak bile otobüse binemiyoruz. Mordoğan'a, Karaburun'a da engelli otobüsü gelse iyi olur. İzmir'i çok seviyorum ama geldiğimde tek başıma bir yerden bir yere gitmem imkansız. 'Engelsiz şehir' diye tanımlanıyor. Ama ben engelliyim ve burada yaşamanın zorluğunu çekiyorum."

Yüzme şampiyonlukları var

Murat Çolpan'ın İzmir'de yapılan engelliler arası yüzme yarışmalarında 20 şampiyonluğu var. Yüzmeye 1982'de Almanya'da başlayan Çolpan, bedensel engellilere yüzme antenörlüğü diploması da aldı. Doğuştan kolları ve ayakları olmadan yüzen ilk kişi olarak aynı durumda olanlara örnek oldu. 1990'dan beri pek çok şampiyonluk elde etti. Yüzde 99 özürlü olarak bir kolu ve bacağı olan insanlarla yarışabildiğini kaydeden Çolpan şöyle konuştu: "50 metreyi 2 dakikada yüzebiliyorum. Kendi kendime yemek yiyebiliyorum, omuzlarım ellerim gibi telefonum omzunda oldu mu çok rahat konuşabiliyorum ya da omzundan su ve meşrubat içebiliyorum. Duvara sabitlediğimiz tarak ile saçlarımı tarayabiliyorum, dişlerimi fırçalayabiliyorum."

23.02.2015 - Yeni Asır