*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelimi İşimle Aşıyorum Projesiyle Engelli İstihdamı  (Okunma sayısı 2126 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelimi İşimle Aşıyorum Projesiyle Engelli İstihdamı
« : Kasım 25, 2013, 03:43:10 ÖS »
Engelimi İşimle Aşıyorum Projesiyle Engelli İstihdamı



Engelliler de artık kendi işlerini yaparak evlerine ekmek götürebilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kamu kuruluşlarında açtığı stantlarda lokum, incir, fındık ezmesi ve su satarak geçimlerini sağlayacaklar. Ancak aylık 3 bin 500 lira geliri olan işe sadece üç engelli vatandaş başvurdu.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ‘Engelimi İşimle Aşıyorum’ projesiyle engelli vatandaşların istihdamına yönelik örnek bir çalışmaya imza attı. Projeye göre, engellilik oranı yüzde 40’ın üzerinde olan vatandaşlara hastane gibi kamu kuruluşlarında bir stant veriliyor. Burada kuru üzüm, fındık ezmesi, incir ve su gibi ürünleri satan engelliler, böylece kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan ailesinin geçimini sağlıyor.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, “Engelimi İşimle Aşıyorum” projesiyle engelli vatandaşların istihdamına yönelik örnek bir projeyi hayata geçirdi. Projeden yararlanan engelli Murat Tombul, Yılmaz Arslan ve Sadık Çetin, yeni bir hayata başladı. Projeye göre, engellilik oranı yüzde 40’ın üzerinde olan vatandaşlara kamu kurum ve kuruluşlarında bir stant veriliyor. Stantta bulunan kuru üzüm, fındık ezmesi, incir ve su gibi ürünleri satan engelli vatandaşlar, böylece kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan ailesine bakma fırsatı yakalıyor. Yaklaşık 3 ay önce başlayan projede ilk etapta 100 engelli vatandaşa ulaşılması hedeflendi. Fakat aylık 3 bin 500 lira geliri olan projeye bugüne kadar sadece 3 engelli vatandaş başvuru yaptı.
 
Murat Tombul da bu üç engelli vatandaştan biri. Yaklaşık 15 gün önce Koşuyolu Yüksek İhtisas Kalp Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki stantta çalışmaya başladı. Artık eli ekmek tutuyor ve hasta annesiyle birlikte 7 kişilik ailesine bakıyor. 14 yıl önce iş kazasında elini makineye kaptıran ve protez el kullanmaya başlayan Tombul, yaşadığı sevinci şöyle dile getiriyor: “Böyle güzel projelerle bizim de yüzümüz gülüyor. Haftanın 5 günü çalışıyoruz. Hem kazanıyoruz hem de topluma ve kendimize faydamız oluyor. Bu stant bana, yaşlı babama, hasta anneme, eşime ve üç çocuğuma ekmek kapısı oldu.” Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki stantta çalışan kalp hastası Yılmaz Arslan, daha önce devamlı birilerinin yardımına ihtiyaç duyduğunu, projeyle birlikte artık kendi ayakları üzerinde durmaya başladığını belirtiyor. Sabah erkenden büyük bir şevkle işine geldiğini ifade eden Yılmaz, “Artık benim de bir ekmek teknem var. Her sabah saat 08.00’de hastaneye  gelip standın başına geçiyorum, satışlarla ailemin geçimini sağlıyorum.” ifadelerini kullanıyor.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve KOSGEB’in işbirliğinde yürütülmekte olan projenin koçluğunu Çizgi Proje Koordinasyon şirketi yapıyor. Şirketin Genel Müdürü Hasan Durak, şu ana kadar projeye sadece 3 başvuru olduğuna dikkat çekiyor: “Daha fazla talep gelmesi durumunda bu talebe cevap vereceğiz. Kendi işini yapabilecek, standının başında durabileceklere işi vereceğiz. Yoksa suiistimallere uğruyoruz. Engelliye biraz para verilip standını yakınları işletmeye çalışıyor.”-Zaman


Anahtar Kelimeler : önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Nefroloji BD öğretim üyesi Prof Dr