*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Otizm Eylem Planı Rötar Yaptı  (Okunma sayısı 1228 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Otizm Eylem Planı Rötar Yaptı
« : Kasım 13, 2013, 12:38:39 ÖS »
Otizm Eylem Planı Rötar Yaptı



Her yıl 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü olarak anılıyor. Sivil toplum kuruluşları, okullar, uzmanlar otizme dikkat çekmek için Nisan ayı boyunca elinden gelen çabayı göstererek bu konudaki sorunları dile getirmeye çalışıyor.
 
Özel gereksinimli çocukların anneleriyle yapmakta olduğum söyleşilerden birinde sevgili Sedef Erken konuğum oldu. Telefonda söyleşi fikrimden bahsedince çok büyük bir sevinçle “Otizm Eylem Planı yürürlüğe girecek, çok heyecanlıyım” demişti. Sesindeki coşkuyu unutmam mümkün değil. Daha sonra gerçekleştirdiğimiz röportajda oğlu Ozan’ ı AİHM’ de süren davasını konuştuk. Kaydettirmek istedikleri okul “özel gereksinimli” olduğu gerekçesiyle Ozan’ ı okula almamış, bunun üzerine hukukçu olan Sedef hanım konuyu AİHM’ e taşımaya karar vermişti.
 
Nihayet AİHM dosyayı incelemeye aldı ve yanıtlanması için aileye 3 adet soru gönderdi. Sorular şunlar:
 
1. Başvurucunun adına, başka herhangi bir özel veya kamu okuluna müracaatta bulunuldu mu?
 
2. Başvuru yapılan özel okulun müdürlüğü tarafından, başvurucunun kaydının uygun görülmemesi kararına karşı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı mı?
 
3. Başvurucu 2011 yılından bu yana okula gitti mi?
 
Strazburg’daki mahkemenin sorduğu bütün soruların yanıtlarını ailenin göğsünü gere gere evet demiş olacağını varsayıyorum. Ama insanın kamburunu çıkaran tek gerçek ise MEB’ in bu konuda hiçbir şey yapmaması.
 
Otizm eylem planına geri dönelim.
 
Nisan 2013’ te plan kamuoyuna açıklandı:
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ nın resmi internet sitesindeki cümleler şöyle:
 
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önderliğinde hazırlanan Otizm Eylem Planı, Otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini arttırmak ve ailelerine destek vermek amacıyla 7 bölüm ve toplam 68 karardan oluşuyor.
 
1.Toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi,
 
2.Otizmli bireylerin erken yaşta tıbbi tanılamalarının yapılması ve izleme programlarının geliştirilmesi,
 
3.Otizm tanısı almış çocuğu olan ailelerin otizm konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve yönlendirilmesi ile gerekli sosyal desteğin sağlanması.
 
4.Otizmli bireylerin eğitimsel değerlendirilmeleri, sınav düzenlemeleri ile eğitim ihtiyaçlarının karşılanması
 
5.Otizmli bireylerin istihdamlarının sağlanması ve çalışma hayatı ile ilgili düzenlemelerin yapılması,
 
6. Otizmli bireylerin eğitimlerinde insan kaynaklarının geliştirilmesi ve erişebilirliğin sağlanması,
 
7.Otizmli bireylerin ve ailelerin; sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet ile toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanması konuları ele alınmakta.
 
Taslakta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile YÖK tarafından yürütülecek çalışmalar yer alıyor.
 
Otizm eylem planının emektarlarından olan Sedef hanımla yazıyı hazırlarken telefonda görüştüğümde 7 ay önceki coşkudan eser yoktu. Aksine büyük bir  hayal kırıklığıyla karışık haklı bir isyanın sesiydi, kulağımda içeri girdiğinde kamburumu çıkaran.
 
7 bölümle ilgili olarak 7 aydır tek bir çivi bile çakılmış değil. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, paydaşlar konuyla ilgisizler. Özel eğitimle ilgili olarak yıllardır olduğu gibi. Bu konuda ASPB’ nin yaklaşımı hariç bu tabloyu görmek bir özel eğitimci olarak beni ne yazık ki şaşırtmadı.
 
Ancak yılmak yok.
 
Otizmle ilgisi olsun olmasın, herkes gözünü Başbakan’a dikmiş durumda. Seslerini duyurabilmek için Twitter’ da #otizmeylemplanı #BasbakanOtizmiUnutmaMEBiHareketeGecir etiketleriyle var güçleriyle çabalıyor.
 
Otizm nedir ve bu çaba nedendir, anlamak için otizmle tanışmaya gerek yok. Farklı gelişen çocukların ve ailelerinin tek başına taşıyabileceği bir yük değil. Özellikle MEB artık elini taşın altına koymalı.
 
Kendimce konunun önemini anlatmaya çalıştım. Yakınları hükümet yetkililerine ve ailelerin büyük beklentiler içinde olduğu Başbakan’a anlatsın.
 
Otizm eylem planı daha fazla rötar yapmasın. / Aylin Anne- Hürriyet


Anahtar Kelimeler : Hepatit B (HBV+) ve Hepatit C (HCV+) hastalığı taşıyan diyaliz hastalarımıza ayrı bir odada ayrı cihazlarla tedavi ekibi sunulmaktadır.Standart hemodiyaliz sırasında konsantre hemodiyaliz çözeltilerinin seyreltilmesinde diyaliz makinesini doğrudan besleyen saf su