*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kaldırımda Bile Yürüme Engelli  (Okunma sayısı 2942 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Kaldırımda Bile Yürüme Engelli
« : Ekim 07, 2013, 12:15:07 ÖS »
Kaldırımda Bile Yürüme Engelli



Diyarbakır'da tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşlara kaldırımlardan iniş-çıkış için yaparken kullanmaları için yapılan rampaların önü araçlarla kapatılınca, engelli vatandaş kaldırımdan geri dönmek zorunda kaldı. Diyarbakır'daki bu görüntü akıllara 'Kim engelli? sorusunu getirdi.
 
UYGULAMALAR KULLANILAMAZ HALE GELDİ
 
2005 yılında 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle, kamuya açık alanların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi karara bağlandı. Kanunda, bunun gereklerinin yapılması için 7 yıl süre verildi. Süre Temmuz 2012'de doldu, ancak yeni düzenlemeyle süre 1 yıl daha uzatıldı. Bu süre kapsamında başta belediyeler olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları eksiklikleri giderme ve çeşitli altyapı düzenlemeleri yapma noktasında adım atarken, bazı duyarsız vatandaşlar nedeniyle yapılan uygulamalar kullanılamaz hale geldi.
 
Bir dönem altyapı yetersizliğinden yakınarak eve hapsolmak zorunda kalan engelliler ise 'tam sorunlar aşılıyor' derken bu kez de 'duyarsız' vatandaşların yarattığı olumsuzluklar nedeniyle mağduriyet yaşamaya başladı. Diyarbakır Merkez Yenişehir İlçe Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde yeniden dizayn edilen kaldırımlarda görme özürlü vatandaşlar için klavuz çizgiler, iniş çıkışlar için rampalar yapıldı.
 
ESNAF ve SÜRÜCÜLERİN DUYARSIZLIĞI
 
Klavuz çizgiler özellikle esnafların işgaliyle kullanılamaz hale gelirken, duyarsız araç sahipleri nedeniyle de rampalar derman yerine dert olmaya başladı. Yenişehir İlçesi Ofis semtinde tekerlekli sandalyesi ile kaldırımdan aşağı inmek için rampaya gelen engelli Gülser Çorak isimli vatandaş, hem sağa hem sola iniş çıkış için yapılan rampanın önüne park eden araçlar nedeniyle geldiği kaldırımdan geri dönmek zorunda kaldı.
 
CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ
 
Diyarbakır'da özellikle araç sahiplerinin bu konudaki duyarsızlığından yakınan Çorak, "Araç sahiplerinden duyarlı olmalarını istiyorum. Sürekli rampaların önünde bu durumlarla karşılaşıyorum. Ben şarjlı tekerlekli sandalye kullanıyorum bazen şarjı olmuyor ve uzun bir yolu rampaların işgal edilmesi nedeniyle geri dönmek zorunda kalıyorum. Caddeyi kullandığım için iki yıl önce kaza geçirdim. Özürlüler kanunu ile yapılan düzenlemeler hayatımıza yenilikler, yaşamımızda engellerin hafifletilmesi için yapıldı ancak duyarsız vatandaşlar nedeniyle yapılan düzenlemeleri kullanamıyoruz. Bu gibi vatandaşlara ceza verilmelidir. Ceza verilmediği için park etmekte hiçbir mahsur görmüyor. Ciddi bir cezanın olması gerekir ki bir daha bu durumlarla karşı karşıya kalınmasın" dedi.
 
YAŞAM ALANLARIMIZA SAYGI GÖSTERSİNLER
 
"Yaşamımıza engel olmaktan vazgeçin" çağrısı yapan Çorak, yasa gereği kaldırımlarda yapılan rampalar ve kılavuz çizgilerin hayatlarını kolaylaştırmak yerine duyarsız vatandaşlar nedeniyle zorlaştırdığını ifade ederek şöyle dedi:
 
"Kaldırımların yükseklikleri ayarlandı. Bunlar bizim hayatımızı kolaylaştıran düzenlemeler. Bu düzenlemeleri engellinin eve kapalı kalmadan, özgürce yaşam alanlarını dolaşması için çok gerekli görüyoruz. Bu düzenlemeler yapıldı ama bu kez de farklı sorunlarla karşılaşmaya başladık. Kaldırımlarda görme engellilerin kullanacağı kılavuz çizgileri işgal ediliyor. Vatandaş iki sandalye atıyor, onun üzerinde sohbet ediyor. Kaldırım girişlerindeki rampalar araç park ederek kapatılıyor. Hastanede engellilere ayrılmış park yerleri işgal ediliyor. Vatandaşlar bizim yaşam alanlarımıza saygı göstersin. Yaşamımıza engel olmaktan vazgeçsinler. Bunun yerine, engellilerle ilgili bu tür alanlar işgal edildiğinde gerekli yerlere şikayet ederek bize destek versinler.
 
KAPAK TOPLAMAKTAN DAHA ÖNEMLİ
 
Vatandaşları ortak alanları kullanırken duyarlı olmaya davet ediyorum. Vatandaşlar duyarlı olarak bizim hayatımızı daha da kolaylaştırabilir. Kapak toplayarak bir yerlere ulaşmaya çalışıyorlar ama bu kapak toplamaktan çok daha önemli. Açılan her kaldırım engellinin okula, alışverişe, hastaneye gitmesi demek, özgürce şehirde dolaşabilmesi demek. Vatandaşların bütünü görüp ona göre yapılan düzenlemeleri engellememesi gerekiyor.
 
HERKES DUYARLI GİBİ, AMA DEĞİL
 
Vatandaşların duyarsızlığına isyan eden engelli Mahsun Keleş ise, "Kaldırımlardaki engelli rampaları, otopark işgalleriyle sık karşılaşıyoruz. Sosyal hayatımız zaten zor. Bir de insanların verdiği engellerden dolayı daha da zorlaşıyor. Herkes duyarlı gibi ama hiç kimse duyarlı değil. Her sene özürlüler gününde ya da diğer günlerde 'engelleri kaldırıyoruz' deniliyor ama değişen bir şey yok" şeklinde konuştu.- haberler.com


Etiketler : ÖZÜRLÜLERLE İLGİLİ TANIMLAR Ortopedik Özürlü: Kas ve iskelet sisteminde yetersizlik, eksiklik ve fonksiyon kaybı olan kişidir. El, kol, ayak, bacak, parmak ve omurgalarında kısalık, eksiklik, fazlalık, yokluk, hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğu, kas güçsüzlüğü, kemik hastalığı olanlar; felçliler, Serebral Palsi hastaları, spastikler ve spina bifida hastaları bu gruba girmektedir.