*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bakan Fatma Şahin Sessizliğe Kulak Vermek Etkinliğine Katıldı  (Okunma sayısı 1601 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Bakan Fatma Şahin Sessizliğe Kulak Vermek Etkinliğine Katıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelli ailelerinin, "Bizden sonra çocuğumuz ne olacak" sözleriyle geleceğe dair endişelerini dile getirdiğini belirterek, "Sizden sonra çocuklarınızın ne olacağı, sosyal devlet olarak artık çok belli. Diğer çocuklardan hiçbir farkı olmayacak, sistemin içine girecekler. Onların hiçbir eksikliği yok, farklılar. Yeteneklerini keşfettiğimiz zaman, fırsat eşitliğiyle size büyük bir başarı hikayesi getirebiliyorlar" dedi.

Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile "Ulaşımda, İletişimde Hayatın İçinde Ben de Varım" sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen "Sessizliğe Kulak Vermek" etkinliğine katıldı.

Bakan Şahin, burada yaptığı konuşmada, beşinci yılına giren proje çerçevesinde düzenlenen etkinliğe gelişinde, Bakan Yıldırım'a projenin artık kurumsallaştığını söylediğini aktardı ve "Bu program Bakanımızın liderliğinde, babalığında, ağabeyliğinde, 'Ben dedeyim' diyor, dedeliğinde çok farklı bir konseptte yapılıyor" dedi.

Engellilere ilişkin bir çok toplantıya katıldığını ancak bu projeyle ilgili toplantılardan çıkarken başarılanları gördüğü için kalbinin çok rahat olduğunu dile getiren Şahin, kendi içinde rekabet eden kurumların bir arada olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bakan olarak göreve başladığı ilk haftadan bu yana bir çok engelli ailesiyle bir araya geldiğini, onları dinlediğini ifade eden Şahin, "Biraz önce kıymetli annelerimizin konuşmalarını dinlediğim zaman, itiraf ediyorum, hayattan beklentilerim, ümitlerim, ideallerim, hayallerim, hedeflerim hepsi değişiyor. Artık üzüldüğüm şeylere üzülmüyorum, sevindiğim şeylere sevinmiyorum. Çocuklarımla ilgili beklentilerim değişti. Onların bir puan daha fazla alması, daha farklı bir okula gitmesi daha önceden çok önemliydi ama Allahıma şükrediyorum, bu makama geldikten sonra kendimi insan olarak daha farklı görüyorum" diye konuştu.

Toplantının başında "Mutluluk nedir" diye sorulduğunu anımsatan Şahin, "İşte biz mutluyuz, beraberiz. Hep beraber çocuklarımız için, çocuklarımızın huzuru ve mutluluğu için çalışıyoruz. 76 milyon için çalışıyoruz. Gücümüzü birleştiriyoruz, enerjimizi topluyoruz, engelleri kırıyoruz. Yeni kapılar açıyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Fırsat Eşitliği Verdik"

Proje kapsamında bu yıl işitme engelli, geçen yıl da down sendromlu gençlerin istihdam edildiğini hatırlatan Şahin, istihdam edilen gençlerin işe girdiklerinden ve yeteneklerinin keşfedilmesinden dolayı ne kadar mutlu olduklarını anlattıklarına vurgu yaptı.

Göreve geldiğinde, Türkiye'de işitme engelli diline ilişkin bir sözlük olmadığını öğrendiğini, sözlük çalışması için ilgililerle bir araya geldiğini ve bin 800 işaretli sözlüğün oluşmasının sağlandığını anlatan Şahin, işitme engelliler için tercüman yetiştirdiklerini, sınav sistemlerinde engelliler lehine değişiklikler yaptıklarını, iki yılda bin 500'ü işitme engelli 14 bin engellinin işe yerleştiğini vurguladı. Şahin, "İşitme engelli çocuklarımıza fırsat eşitliği verdik, alan açtık ve bu alandan oraya yerleşmelerini sağladık" diye konuştu.

-"Erken Tanı ve Teşhis Çok Önemli"

Engellerin aşılması için özellikle işitme engelliler için erken tanı ve teşhisin önemine işaret eden Bakan Şahin, yenidoğanlardan alınan topuk kanıyla işitme engelinin de aralarında bulunduğu farklılıkların tespit edilebildiğini, en kısa zamanda tedaviye yönlendirildiğini vurguladı.

Erken tanı, teşhis ve tedaviyle engellilerin hayatlarının değişeceğini kaydeden Şahin, ailelerin bilinçlenmesiyle, fırsat eşitliğini de sağlayarak her türlü imkandan yararlanılabileceğini anlattı. Şahin, şöyle konuştu:

"Artık bizim şu anda üzerinde çalıştığımız en temel şey, erken tanı ve teşhis. Sonradan çok daha zor olan bu işi, baştan kontrol altında tutmak. En önemlisi, 'Bizden sonra çocuğumuz ne olacak' endişesiydi. Sizden sonra çocuklarınızın ne olacağı, sosyal devlet olarak artık çok belli. Diğer çocuklardan hiçbir farkı olmayacak, sistemin içine girecekler. Onların hiçbir eksikliği yok, farklılar. Yeteneklerini keşfettiğimiz zaman, fırsat eşitliğiyle size büyük bir başarı hikayesi getirebiliyorlar."

-"BM'ye Örnek Ülkeyiz"

BM Genel Kurulu için geçen hafta ABD'de olduğunu hatırlatan Şahin, BM'de 68 yıl sonra ilk kez engellilerle ilgili özel bir oturum yapıldığını, ülkelerin bu alandaki politikalarının anlatıldığını söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un "Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri" arasında engellileri koymadıkları için 2015'te, hedefleri engelliler için güncelleyeceklerini dile getirdiğini aktaran Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu nedenle ülkelerden yardım istediklerini söylediler. Yıllarca birileri bize bir şey söylediği için yaptık. AB bir şey söyledi, BM başka bir şey söyledi. Durdum ve düşündüm, 'Biz şu anda BM'ye örnek bir ülkeyiz'. Çünkü biz kalkınma hedeflerinde 10 yıldan beri engellileri merkeze koyuyoruz.

BM Genel Sekreteri, 'Dünyada 1 milyardan fazla engelli var. Bunun yüzde 80'i çalışma çağında, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Fırsat eşitliği verilmediği için bu güçten istifade edilemiyor. Gayri safi milli hasılanın içinde engellileri dışarıya koyduğunuz zaman ülke yüzde 7 küçülüyor' dedi. Ne kadar önemlisiniz, kalkınmanın ana motorusunuz. Memleket, dünya yüzde 7 küçülüyor. Biz bunu, yıllar önce Başbakanımızın liderliğinde gördük. Binali Ağabeyimizin başkanlığında bugün bu salonda kurumsallaştık. Pozitif enerjimizi oluşturuyoruz, gücümüzü birleştiriyoruz. Herkesin herşeyi yapma gücü var. Mesele o empatiyi oluşturabilmek, o sinerjiyi toplayabilmek ve mutluluğu yakalayabilmek."

Herkesin "güneşten eşit şekilde yararlanmasını" istediklerine vurgu yapan Bakan Şahin, artık engellilerin sanat ve kültür alanında da engel tanımadığını belirtti. Şahin, "Fırsat eşitliği verecek, yeteneklerini keşfedecek ve hep birlikte bu ülkenin, hedeflerine, ideallerine, umutlarına, yarınlarına çok daha güç katacağız. Sayın Bakanıma teşekkür ediyorum. Dedemizi, babamızı, ağabeyimizi çok seviyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

İşitme engellilerin istihdamı kapsamında Türksat'ta çalışmaya başlayan Nihat Kihtir, bir işitme engellinin yaptığı el işi eseri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'e takdim etti. - AA

Etiketler :KEVAD KAYSERİ GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ  KAYSERİ İŞİTME  ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ KAYSERİ İŞİTME ENGELLİLER GENÇLİK VE GÜREŞ KULÜBÜ DERNEĞİ KAYSERİ İŞİTME ENGELLİLER KORUMA VE KALKINDIRMA DERNEĞİ kayseri Erciyes Engelliler Derneği kayseri bizdevarız Engelliler Derneği Erciyes Bizde VARIZ  Gazetesi Engel eğitimi -