*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Elektronik İmza Nedir, Nasıl Alınır?  (Okunma sayısı 1798 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Elektronik İmza Nedir, Nasıl Alınır?
« : Eylül 12, 2013, 03:41:40 ÖS »
Elektronik İmza Nedir, Nasıl Alınır?



Elektronik imza nedir, nasıl atılır, nerede kullanılır, nereden temin edilir? Elektronik imza nasıl kullanılır?

Elektronik imzanın tanımı 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu‘nda şu şekilde belirtilmiştir: Elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar. Dijital imza olarak da adlandırılır ve e-posta, Microsoft Office Programları (Word, Powerpoint, Excell vb.) gibi dijital bilgisayar dokümanlarını imzalamaya yarar.

Elektronik imza ile imzalanmış dijital bir dosya imzanın sahibinin kimliğine işaret eder ve o belgenin eletkronik imza sahibi kişi tarafından yazıldığını ya da o kişi tarafından gönderildiğini belirtir. Dijital imzalar tamamen güvenlidirler; çünkü dijital imzaya sahip dosyayı gönderen taraf da dosyayı alan taraf da imzayı dijital şifre çözücüler ile çözerek işlem yaparlar. Aslına bakılırsa ıslak imzada olduğu gibi her atılan imza birbirinin aynısı değilse elektronik imzada da durum aynıdır. Elektronik imza ile gönderilen şifrelenmiş anahtarlar da her defasında değişerek kopyalama gibi güvenlik tehdidi oluşturacak olayların önüne geçilir. Böylece herhangi bir imza sahteciliğine mahal verilmemiş olur. Ayrıca elektronik imza ıslak imza gibi olmadığından, yani kopyalanması mümkün olduğundan zaman tasarrufu sağlar, arşivleme işlemlerinde büyük hız, ve kolaylık tesis eder.

Elektronik İmza Nasıl Alınır?
Elektronik imza alabilmek için öncelikle bir elektronik imza sertifikasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından verilen bu sertifikalar Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar olarak adlandırılan çeşitli kamu kuruluşları ve özel şirketler tarafından sağlanabilmektedir. Bu kuruluşları BTK’nın şuradaki sayfasından görebilirsiniz. Bu kuruluşlara yapacağınız elektronik imza başvurusu sonucu size verilecek sertifika ile elektronik dokümanlarınızda dijital imza kullanamaya başlayabilirsiniz.

Elektronik İmza Nasıl Kullanılır?
Sertifika ile aldığınız elektronik imzayı kullanabilmekniz için kart sürücüsü yazılımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yazılımı bilgisayarınıza kurarak elektronik dosyalarınızda elektronik imzanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu yazılım sertifikanızı almış olduğunuz Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı tarafından verilmektedir. Yazılım sertifikayı veren şirket ya da kuruluşun internet sitesinden indirilebileceği gibi çoğu zaman sertifika ile birlikte bir CD içinde size teslim edilmektedir.

Elektronik İmza’nın Islak İmza’dan Farkı Nedir?
Elektronik imzanın ıslak imzadan hiç bir farkı bulunmamaktadır. Elektronik imza da ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur, aynı ispat gücüne sahiptir ve aynı şekilde kesin delil olarak kabul edilir. Tek farklı imzanın elektronik ortamda özel yazılım ile oluşturuluyor olmasıdır.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Dijital İmza, Elektronik İmza, Elektronik İmza Alma Evde Yaşlısına Bakana Yardım Yapılacak E-Devlet Şifresi Nedir, Nasıl Alınır? Panik Butonu Nereden Nasıl Alınır? Torba Yasa ile 2022 Maaşlarında Artış Oldu Mu?