*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Gazi ve Şehit Yakınları İçin İstihdam Hakkı  (Okunma sayısı 2353 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Gazi ve Şehit Yakınları İçin İstihdam Hakkı
« : Eylül 10, 2013, 04:00:10 ÖÖ »
Gazi ve Şehit Yakınları İçin İstihdam Hakkı



Son günlerde gazi ve şehit aileleri için kontenjanı arttırılan istihdam hakkı konusunda mevcut düzenleme ve son gelişmeler nelerdir?

Ülkemizde oldukça hareketli ve değişken bir gündem yaşanırken son olarak gündeme gazi ve şehit yakınları için istihdam hakkı konusunda yapılan artışlar damgasını vurdu. Şehit ve gazi yakınları için yapılan bir çok düzenleme içerisinde istihdam hakkı yer alıyor. İstihdam hakkı konusunda daha önce mevcut bir düzenleme bulunmasına rağmen konu tekrar ele alınarak birkaç değişiklik ile son haline ulaştı.

İşte Gazi ve Şehit Yakını İstihdamında Yapılan Son Değişiklikler
Önceki düzenlemelere göre istihdam hakkı şehit ve gazi yakınları için geçerli durumdaydı. Bu hak ise sadece bir kişi ile sınırlıydı. Yapılan düzenlemeler ve yenilemeler doğrultusunda bu sayı ikiye çıkarıldı. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından artık şehit ve gazi yakınlarından iki kişi istihdam edilebilecek. Ayrıca yine bir ekleme ile istihdam yapılacak kişilerin kapsamında bir düzenleme yapıldı. Öyle ki TSK mensubu, güvenlik vazifesini yaparken yaşamını yitirenler ve malul olanlara da istihdam hakkı tanındı. Bu doğrultuda malul olanların yakınlarına bir, yaşamını yitirenlerin yakınlarına ise iki istihdam hakkı verildi.

Bu haklardan kimler yararlanabilmektedir?
Belirtilen istihdam haklarından belirli şartları yerine getiren kişiler yararlanabilmektedir. Bunun ile ilgili ayrıntılı düzenleme 3713 sayılı kanunda belirtilmiştir. Bu kanuna göre yakınlık derecesi ve kimlerin yakın olarak sayılabileceği konularda ayrıntılı bilgi alınabilmektedir. Bu doğrultuda şehit ve gazi yakınları için istihdam hakkından yararlanmak mümkündür. Eğer siz de bu durumdaysanız gerekli yerlere başvurunuzu yaparak bu istihdam imkânından yararlanabilirsiniz.

Şehit ve gazi yakınları için sunulan istihdam hakkından nasıl yararlanılır?
Bu haktan yararlanmak isteyen vatandaşların başvurularını gerekli mercilere yapmaları gerekmektedir. Bölgenizde bulunan valilik ya da kaymakamlığa giderek evraklarınız ile beraber müracaatınızı yapabilirsiniz. Müracaat sırasında özellikle şehitlik ya da gazilik durumunu belirten bir kâğıdın olması gerekmektedir. Ayrıca başvuru yine içişleri bakanlığının resmi sitesi üzerinden yapılarak takip edilebilmektedir. Dilerseniz başvurunuz sonrasında buradan durumunuzu takip ederek başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz. Ülkemizdeki tüm bu işler içişleri bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle olası sorunlarınızda da yine bu kurum aracılığı ile sorunlarınızı çözümleyebilirsiniz.

Ülkemizde özellikle hükümet bu yönde yoğun çalışmaktadır. Hükümetin gazi ve engelli yakınlarına gösterdiği hassasiyet gazi ve şehit ailelerimizin çok daha rahat bir yaşama kavuşmasını sağlayacaktır. Maaş artı istihdam hakkı ile geçim sorunu çekmeyecek olan şehit ve gazi yakınları, bu haklardan kolayca yararlanabileceklerdir.

Tüm bunları açıklama yaparak belirten AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istihdamın yanında askerde evladı bulunanlar için de bir müjde verdi. Buna göre askerde olan kişinin ailesine maaş bağlanacağını da belirten Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 250 TL miktarındaki bir aylığın aileye bağlanacağını ve tüm askerlik süresince bunun geçerli olacağını söyledi.

Bunların haricinde yine bir uygulama ile şehit ve gazi yakınlarına bir kolaylık sağlanıyor. Elektrik indirimi, istihdam ve maaşın ardından konut konusunda da ayrıcalık tanınıyor. Buna göre yaklaşık 73.000 TL konut kredisinden yararlanacak olan şehit ve gazi yakınları bu krediyi sıfır vaiz ile geri ödeyecek. Geri ödeme süresi yirmi yıl olarak belirlenirken, uzun vadede kira öder gibi kredi ödeyerek dileyen tüm şehit ve gazi yakınları kolayca ev sahibi olabilecek.

Terörle mücadele konusunda zor bir süreçten geçen ülkemizde bu tür çalışmalar ile şehit ve gazi yakınlarının acıları dindirilemese de yaşamlarını iyileştirme amacıyla çalışmaların sürmesi bekleniyor.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: Gazi İstihdamı, Gazilere İstihdam Hakkı, Şehit Ailelerine İstihdam Hakkı, Şehit Yakını İstihdamı İndirimli İnternet Şimdi Fiber İnterneti De Kapsıyor Elektrik İndirimi Uygulaması Er ve Erbaşlar İçin TSK Mehmetçik Vakfı Yardımları T.C. Devlet Demiryolları (TCDD) İndirimleri