Görünmeyen El: Sosyal Yardımlar
Bu makale sosyal hizmetler bölümü öğrencisi Bahri Şan tarafından sosyal yardımlar konusunda yazılmıştır.
insan hayatında birçok gelişimsel dönemden geçer. Kendi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı dönem olarak bilinen yaşlılık dönemi bu dönemler arasında en zor geçen dönem olarak bilinmektedir. Bu dönemde meydana gelen bedensel değişikliklerde mücadele etmek gerçekten çok zordur. İnsanın bedensel fonksiyonlarını istediği gibi kullanamaması mücadele edilmesi en zor olan ve hassas durumlardan biridir.
Bir yerden bir yere giderken yavaş hareket etme, ağır yükleri taşıyamama, kimi zaman kendi bedensel ihtiyaçlarını karşılayamama kişide adaptasyon sorununa neden olmaktadır. Sosyal ortamda karşılaşılan güçlüklerle mücadele veren yaşlılar ilk zamanlarda çok zorlanmaktadırlar. Karşıdan karşıya geçerken birinden yardım istemekten çekinmekte, alacağı cevabın onu üzmesinden korkmaktadırlar. Bazıları içinde bulunduğu durumu kabullenmemekte sanki genç biriymişçesine bedensel hareketlerine aynen devam etmektedirler. Bir süre sonra bunun farkına varmış olsa bile kabullenme aşamasında istemediği şeyler başına gelebilir (düşme, yaralanma). Kimi yaşlılar ise durumu fazlasıyla kabullenip hiçbir iş yapmamakta ve kendilerini eve kapatmaktadırlar.
Yaşlılık döneminizde size bakacak biri yoksa devlet tarafından size yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir. Bu fırsattan yararlanabilmek amacıyla durumunuzu beyan ederek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın incelenmesinden geçmelisiniz. Etrafınızda size bakacak kimse yoksa bu haktan (yaşlılık aylığı) yararlanarak hayatınızı devam ettirebilirsiniz. Bakıma muhtaç olma durumunuz sonucunda ayrıca bir huzur evinden de yararlanabilirsiniz. Bakıma muhtaç kişiler bir tek yaşlılar değildir. Kimsesizler, engelliler, yoksullar vb. durumda ekonomik güvencesi olmayan ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan herkes bakıma muhtaçtır. Yaşlılar da olduğu gibi engelli bireylere de yardımcı olan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır.
Sosyal yardım kurumları kişilerin zor durumda kalma durumlarını en aza indirebilmek amacıyla her daim hizmet vermektedirler. Toplumumuzda zor durumda olanların yardımına koşmak amacıyla sosyal hizmet projeleri hazırlanmaktadır. Bu projelerin genel amacı sokakta çalışan çocukların, engellilerin, yaşlıların, korunmasız kişilerin ve işsizlerin yararlanabilmesi amacıyla sosyal hizmet veren kurumların arttırılmasıdır. Böylelikle her birey kendi sorumluluğunu alarak kendi ayaklarının üzerinde durabilmeyi gerçekleştirecektir. Önemli olan içinde bulunulan durumun kabullenilerek bununla başa çıkabilmek amacıyla neler yapılabileceği hakkında çalışmalar yapabilmektir. İnsanlara sosyal yardımda bulunmak amacıyla çeşitli projeler hazırlanmıştır. Bunlar içerinde yer alan eşit fırsatlar projesi engelliler düşünülerek tasarlanmıştır. Bu projeye göre engellilerin günlük yaşamlarını devam ettirebilmeleri amacıyla yapılabilecek yöntem ve uygulamalar İsveç- Türkiye arasında paylaşılarak engellilere faydalı olabilme amacı güdülmektedir. Ayrıca Nevşehir de hazırlanıp uygulamaya geçirilecek olan Engeller Aşılmak İçindir projesi de ağır düzeydeki zihinsel engelli vatandaşlar için hazırlanmıştır. Bu proje ile zihinsel engellilerin filografi eğitimi alarak kendi yeteneklerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak ve toplumda karşılaşacağı sosyal sorunların üzerinden gelebilmeyi öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Toplumumuzda sosyal yardıma muhtaç birçok kişi bulunduğundan onların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hazırlanan sosyal yardım projesi kişilere fazlasıyla fayda sağlamaktadır. İnsanların kullanmadıkları giysiler, kitap ve defterler bu proje kapsamında toplanarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayınEtiketler: Sosyal Sorumluluk Projeleri