*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Zekamı Geliştiriyorum Engelleri Aşıyorum Projesi  (Okunma sayısı 1713 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Zekamı Geliştiriyorum Engelleri Aşıyorum Projesi
« : Eylül 08, 2013, 03:11:10 ÖS »
Zekamı Geliştiriyorum Engelleri Aşıyorum Projesi



Zafer Kalkınma Ajansı'nın finanse ettiği projede engelli çocuklara zeka oyunları oynatılarak zeka seviyelerinin arttırılması planlanıyor. Kütahya Gazi Kemal Bilim-Sanat Merkezi, Sakatlar Derneği ve Rehberlik Araştırma Merkezi'nin ortak çalışması olan projesi kapsamında Kütahya'daki engelli öğrencilerin zeka seviyelerini geliştirmek için 'Zeka Atölyesi' kuruldu. Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından zeka seviyeleri tespit edilen engelli öğrenciler zeka atölyesinde bulunan zeka oyunlarının öğretmenler aracılığıyla öğreniyor ve oynuyorlar.
 
AMAÇ ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN ZEKA SEVİYELERİNİ GELİŞTİRMEK
 
Koordinatör Ali Kavaklı, projeyi Gazi Kemal Bilim ve Sanat Merkezi, Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezi, Sakatlar Derneği'nin ortaklığında Zafer Kalkınma Ajansı'nın finansmanında sürdürüldüğünü söyledi. Projede amaçlarının engellilerin zeka seviyelerini artırmak olduğunu ifade eden Kavaklı sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Amacımız engelli öğrencilerimizin zeka seviyelerini geliştirmek. Bu maksatla merkezimiz bünyesine aldığımız oyunlar sayesinde engelli öğrencilerimizin zeka puanlarını arttırmayı amaçlıyoruz. Bu projeyi bir üç ortak kuruluş olarak gerçekleştirdik. Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bu projede Rehberlik Araştırma Merkezi, Kütahya Sakatlar Derneği ortağımızdı. Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezi uzmanları tarafından öğrencilerimizin zeka seviyesi tespit edildi. Sonrasında yapacağımız testlerle projemizin amaçlara ne kadar ulaşıp ulaşmadığını tespit etmeye çalışacağız. Bu proje kapsamında merkezimize 56 çeşit farklı zeka oyunu aldık. Bu oyunları on gün boyunca 49 engelli öğrenciye uygulayacağız. Engellilerimizin zeka seviyelerinin artışı tespit etmek amacıyla derslerin öncesinde yaptığımız bir zeka testi var, sonrasında da bir zeka testi yaparak artış oranını ortaya çıkartmaya çalışacağız. Bu projede öngörümüz şu; öğrencilerimizin zeka puanlarında 10'la 13 derece artış bekliyoruz. Bu artışı sağlayarak öğrencilerimizin akademik başarılarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz."
 
"BU OYUNLAR ZEKAMIZI DAHA DA YÜKSELTECEK"
 
Engelli öğrencilerin çoğu ise, ilk defa gördükleri zeka oyunlarını oynamaktan mutlu olduklarını ifade ettiler. Oyunlar sayesinde zeka seviyesinin artacağını düşündüğünü ifade eden Şerife Turgut isimli öğrenci şunları söyledi:
 
"Burada eğlenceli zeka oyunları öğretiyorlar. Öğretmenlerimiz bize zeka oyunlarını nasıl oynandığını tanıttılar. Biz de ona göre arkadaşlarımızla oynamaya çalışıyoruz. Bu oyunları oynayarak zekamızın daha da yükseleceğini düşünüyorum."
 
Öğrenciler kadar veliler de 'Zeka Atölyesi' etkinliklerinden memnun. İki kas hastası çocuğu olan Sema Can ise "İki tane kas hastası çocuğum var. Onlarla sosyal bir faaliyete katılmaları açısından geldim. Burada çok güzel değişik oyunlar var. Zekalarını geliştirmek amacıyla hazırlanmış oyunlar var. Çok değişik yani bir ortam. Çocuklarımla burayı çok beğendik çok güzel. Çocuklara da değişiklik oldu. Bize de çok değişiklik oldu" dedi. 10 gün sürecek olan projede toplam 49 engelli öğrenci, eğitmenleri tarafından öğretilen oyunlar oynatılarak zeka gelişimleri takip edilecek.
 
 
07.09.2013 - İHA