*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Kadınlar Çoklu Ayrımcılığa Maruz Kalmaktadır  (Okunma sayısı 362 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Kadınlar Çoklu Ayrımcılığa Maruz Kalmaktadır



CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı yazılı basın açıklamasında, “Kadınlar 8 Mart’a derin yoksulluk, yoksunluk, şiddet ve çoklu ayrımcılık kıskacında giriyor” dedi.

2020 yılında 300 kadın cinayeti işlendiğine dikkati çeken CHP’li Taşkın, “Kadın cinayetlerinin önlenmesi ve durdurulması için TBMM’nin acilen özel gündem ile toplanması gerekmektedir. Kadına karşı şiddetle mücadelede için 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi etkin olarak uygulanmalıdır” dedi.

CHP’nin iş gücüne kadın katılımını destekleyen bir anlayışa sahip olduğunu belirten CHP’li Taşkın, partisinin hedeflerini şöyle aktardı:

“Kreş veya gündüz engelli bakımevleri gibi sosyal politika örneklerinin kadınların işgücüne katılımlarını ne denli kolaylaştırdığının bilincindeyiz. Sorunlar kadınların istihdam alanına katılımlarıyla da bütünüyle çözülemiyor. Eşit işe eşit ücret koşullarından oldukça uzağız. Yine kadın istihdamının önemli bir gövdesinin güvencesiz, kayıt dışı alanlarda olduğunu görmekteyiz. 6 milyonluk sokak ekonomisinin paçası olan veya evlere temizlik hizmetine giden kadınların sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmaları için ciddi proje ve yaptırımlar geliştireceğiz.

Bu bağlamda Aile Destekleri Sigortasıyla (ADS) yoksulluk sınırının altında kalan aileleri destekleyeceğiz. Desteklerde kadın odaklı bir yaklaşımı esas alacağız. ADS ile asıl amacımız haneleri ve bireyleri yoksulluk içerisinde tutmak değil, yoksulluktan kurtarmak olacaktır. Kısacası yoksulluğu idare eden değil aşan bir yaklaşımı merkeze alacağız.”

Engelli kadınlarda çoklu ayrımcılık

Engelli kadınlar, işgücüne katılma konusunda hem engelli hem de kadın olmaktan kaynaklı olarak çoklu ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Türkiye Körler Federasyonu tarafından hazırlanan “Covid-19 Pandemisinde Engelli Kadınların Hak İhlalleri (2020)” başlıklı raporda yer alan TUİK verilerine göre, 2019 yılında işgücüne katılım oranı engelli erkeklerde yüzde 35.4 iken, engelli kadınlarda yüzde 12.5’tir. Yapılan araştırmaya katılan engelli kadınların yüzde 27.5’i saç, tırnak vb. kısmi ve tüm vücut bakımı ile banyo gibi öz bakım ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtmiştir. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 39’1’i pandemi döneminde ev içi iş yüklerinin arttığını, yüzde 35,5’i ise sağlıksız ve dengesiz beslendiklerini söylemiştir. Şiddet türleri detaylandırarak sorulduğunda, pandemi öncesinde engelli kadınların yüzde 33,4’ü şiddet gördüğünü söylerken bu oran pandemi döneminde yüzde 39,6’ya çıkmıştır. Engelli kadınlara yönelik şiddetin yüzde 80’i ev içi kaynaklıdır. Engelli kadınların yüzde 34’ü eşlerinin, yüzde 16’sı babalarının, yüzde 13’ü annelerinin, yüzde 11’i ise çocuklarının şiddetine maruz kalmıştır.

T24