*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Altınokta Vakfı Pandemi Döneminde Engellilerin Yaşadığı Sıkıntıları Video ile Ya  (Okunma sayısı 414 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Altınokta Vakfı Pandemi Döneminde Engellilerin Yaşadığı Sıkıntıları Video ile Yayınladı



Altınokta Körlere Hizmet Vakfı ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Desteği pandemi döneminde engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken işaret diliyle hazırlanmış bir video yayınladı. “Koronavirüsten korunmak için engelli hakları rehberi, işaret dili tercümesi” başlıklı videoda engellilerin hastane, eğitim, iletişim gibi konularda yaşadıkları hak ihlalleri hatırlatıldı.

Hazırlanan videoda, engellilerin koronavirüs döneminde hak ihlalleri ve ayrımcılıkla karşılaştığı bu sorunlar karşısında devletin bir takım sorumluluklar alması gerektiği ifade edildi. Videoda engellilerin, toplu taşıma araçlarını kullanırken destek almak zorunda kalmalarının pandemi döneminde yaşadığı en büyük sıkıntı omduğu, bu durum nedeniyle koronavirüs kapma tehlikesiyle karşılaştıkları açıklandı. Aynı zamanda hastaneye erişmekte de zorluk yaşayan engelliler arasında işitme engelliler için hastanede işaret dili bilen tercümanın olması gerektiği belirtildi.

Diğer yandan pandemi döneminde evden çıkamayan zihinsel engellilerin, “saldırganlaşma” ve “obezite” gibi sağlık problemleriyle karşı karşıya kaldığı da vurgulandı. Hazırlanan içerikte, EBA ve üniversitelerin uzaktan eğitim platformlarının, işitme engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap veremediği sınavlarda engellilere tanınan ek sürenin pandemi döneminde uygulanmadığı da hatırlatıldı. Aynı zamanda yatalak durumdaki engellilerin eğitim hizmetinden mahrum edildiği, engelli çocukların önemli bir kısmının internet ve bilgisayara sahip olmadığı da anlatıldı.

Videoda, engelli bireylerin birçoğunun kayıt dışı çalıştırıldığı pandemi döneminde ise işten çıkarmaların artmasıyla beraber birçok engellinin açlık sınırın altında yaşadığı vurgulandı. Toplumun geneli şeffaf maske kullanmadığı için işitme ve konuşma engellilerin kendileri dışındaki insanlarla iletişim kuramadığı belirtildi.

Pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kadınlara cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakkında bilgiler sağlanması gerektiği vurgulanırken kadınların kürtaj gibi ihtiyaçlarının kamu hastanelerinde karşılanması gerektiği de ifade edildi.

İhbar mekanizmalarının, acil durum sığınma evleri gibi sosyal destek uygulamalarının (ALO 183 watshapp/telefon hattı, Hayat Eve Sığar, Vefa Destek Hattı) engelliler için erişilebilir olması gerektiği de vurgulandı.

ANKA Haber Ajansı



Etiketler : kayseri zamankinden çok daha alıngan davranabilirsiniz derece ikizler burcunda bir ay tutulması meydana gelecek bu tutulma ile yeni bir eğitime başlayabilir yeni bir şeyler öğrenmek ve
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri