*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Hale Yıldız Engelli Ehliyeti Yenileme Sürecinin Zorluklarını Detaylıca Paylaştı  (Okunma sayısı 524 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Hale Yıldız Engelli Ehliyeti Yenileme Sürecinin Zorluklarını Detaylıca Paylaştı

Bedensel engelli Hale Yıldız video da kendi ehliyetini yenilerken yaşadığım hikayeleri bizzat kaydedip paylaştı. Aşama aşama tüm süreçlerden kayıtlar tuttuğu için de süresi epeyce uzun.

Hale Yıldız Kritik noktaları, yaşanılan zorlukları ve neler yapmanız gerektiği konusunu video içinde detaylıca paylaştı.



VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk Aşama!

1- Bağlı olduğunuz Aile Sağlığı Merkezi’ne gidip, Aile Hekiminizden Engelli Ehliyeti yenileme talebinize istinaden, Hekimden alınan Sevk belgenizin olması gerekmekte. Bu sevkin arkalı önlü olmasına dikkat edin. Eğer hekiminiz iki ayrı kağıtta vermişse, Sağlık kurulu kabul etmiyor. En kötü fotokopici de yaptırabilirsiniz. Hekime giderken ise yanınızda bir adet fotoğraf ve kimlik fotokopisi bulundurun.

2- Sevki aldıktan sonra 182 yi arayıp, Engelli Ehliyeti yenileme/çıkarma Sağlık Kurulu Heyeti yazan bir devlet hastanesinden randevu almanız gerekiyor. (İstanbul/ Anadolu yakasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi veriyor)

3- Randevu tarihinizde ilgili hastaneye gidip, sıra alıyorsunuz ve saat 09:00 dan itibaren doktorlar sağlık kurulu için hasta kabulüne başlıyor. Yanınızda aile hekiminden aldığınız sevk, engelli raporunuz, kimlik fotokopiniz ve fotoğrafınız olsun.

4- Sıra alıp işlemlerinizi tamamladıktan sonra, aile hekiminizin yazdığı doktor başına 50 TL lik bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bu yüzden ne kadar az doktora gözükürseniz hem zamandan hem de maddiyattan tasarruf edersiniz. Ben 7 doktora gözüktüm, 200 TL aldılar. Sanıyorum bir üst limit var. Bu yüzden eğer anlayışlı bir aile hekiminiz varsa ricada bulunabilirsiniz. Benimki hiç anlayışlı biri değildi!

5- Vezneye ücretleri yatırdıktan sonra, sıra sıra tüm doktorlara gözükmeye başlıyorsunuz. Eğer gün içerisinde tüm doktorların raporları yetişir ise aynı gün heyete girme şansınız var. Ancak yer dolu olabilir ya da doktorları yetiştiremeyecek olursanız da danışmadan bir başka gün için heyet randevusu alıyorsunuz. Benim yetişmedi, bir sonraki hafta için randevu aldım.

6- Heyet günü verilen saatte tekrardan hastaneye gittiniz ve isminiz okundu içeri girdiniz. Size kullandığınız arabanın düz vites mi, otomatik vites mi olduğunu soruyorlar. Engelinizle ilgili sorular da yöneltebilirler. Arabayı kullanıp kullanamayacağınızı test ediyorlar. (Bu testi sözel olarakta yöneltebilirler, bizzat elinizin, kolunuzun ya da ayaklarınızın hareket kabiliyetine bakabilirler)

7- Heyetin sonucu aynı gün 16:00 da belli oluyor. Hastaneyi arayıp sorabiliyorsunuz.Genelde İl Sağlık Komisyon kararı çıkıyor. (Engelli Ehliyeti olduğu için)

8- İl Sağlık Kurulu’nun sizin kullandığınız cep telefonlarına bir mesaj atmasını bekliyorsunuz. Bu mesajda onların uygun gördüğü bir tarih ve saatte İl Sağlık Müdürlüğü’nde olmanız gereklidir yazıyor. (Komisyon İstanbul lokasyonu için, Zeytinburnu) Burada da cep numaranızın hatalı kayıtlı olmaması önemli! Lütfen arayıp teyit edin.

9- Komisyon gününde İl Sağlığa gidiyorsunuz. yanınızda bir adet engelli raporunuzla birlikte sıranız geldiğinde içeri girip, savunmanızı yapıyorsunuz. Burada verilen karar nihai karar olup, olumsuz bir durumda yapıcı bir eylem planlarının olmadığını sizi şikayet etmeniz için farklı yerlere yönlendirdiklerini bilmenizi isterim. Olumlu derlerse de, raporunuza gerekli kodlamaları işleyip belgenizi size teslim ediyorlar.

10- Komisyonda alınan rapor ile birlikte, bağlı olduğunuz ilçenin Nüfus Müdürlüğü’nden ehliyeti yenileme randevusu alıyorsunuz. Bankaya harç parasını da yatırıp, dekontlarınız ve komisyon raporuyla Nüfusa gidiyorsunuz. Yanınızda son 6 ay içinde çekilmiş biometrik 1 adet fotoğrafınızın olması gerekiyor. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra 3 iş günü içinde ehliyetiniz evinize kargolanıyor.

İşte bu kadar basit!!!

22 Mart’ta başladığım süreç 14 Mayıs’ta sonuçlandı.

Not: Engelli Ehliyeti yenileme prosedürleri tamamen değişmeli! Binlerce insan sadece engelli oldukları için maddi/manevi bunca yükün altına giriyor. Üstelik gün sonunda olumsuz karar ile araba kullanamayacak duruma bile gelebiliyorlar. Yasalarda gerekli iyileştirmeler yapılmalı! Türkiye ‘de engelli bireylerin de, hak temelli yaşamaları gerektiğinin farkına varılmalı!

22.05.2019 - Yaşadıkça



Etiketler : çarpılmışların kinini yeniler beni alnımdan vurmak ister saraların iftiraların gençliği bilirim geçmektir sevgi ölümün en yumuşak en ayarlı yerinden çünkü çocuklar geçer ölümün en yumuşak