*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bayram İkramiyeleri Engelli Gelir Testinde Dikkate Alınmayacak  (Okunma sayısı 601 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Bayram İkramiyeleri Engelli Gelir Testinde Dikkate Alınmayacak



Hükümetin TBMM'ye sevk ettiği torba tasarı ile emeklilere verilen bayram ikramiyeleri engelli yardımı kesilmesin diye gelir testinde dikkate alınmayacak.

GENEL GEREKÇE

Hazırlanan Kanun Teklifi ile vatandaşlarımızdan gelen talepler ve kamu kurum ve kuruluşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çeşitli konularda düzenlemeler yapılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda toplam 12 farklı kanunda değişiklik yapılmaktadır. Yapılan bu düzenlemeler ile;

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 3- Bakıma ihtiyacı olan engellilerin resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti alması ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi için hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden az olması gerekmektedir. Bununla birlikte 2018 yılında SGK tarafından başlatılan Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye verilmesi uygulaması nedeniyle bahsi geçen gelir şartının aşılması söz konusu olabilmektedir. Madde ile, bu ikramiyelerin hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir hesaplamasına dâhil edilmemesi suretiyle bakıma ihtiyacı olan engellilerin mevcut yardım ve hizmetlerden faydalanmaya devam edebilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 4- Madde ile, evde bakım yardımı almakta iken 2018 yılı içerisinde Ramazan ve Kurban bayramlarında SGK tarafından ödenen ikramiyeler nedeniyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir şartının aşılması halinde; henüz bir tespit yapılamadığı için evde bakım yardımı kesilmeyenlerin yardımlarının kesilmeksizin ödenmeye devam olunması, maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar tespiti yapılarak kesilmiş olanların yardımlarının kesildiği tarih itibarıyla tekrar başlatılarak kesilen döneme ilişkin yardım tutarlarının defaten kendilerine ödenmesi amaçlanmaktadır.

KANUN TEKLİFİ

MADDE 3- 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu fıkranın uygulanmasında, 5510 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesi uyarınca Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenen bayram ikramiyeleri hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir hesaplamasına dâhil edilmez.”

MADDE 4- 2828 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇlCÎ MADDE 17- Ek 7 nci maddeye göre evde bakım yardımı almakta iken 5510 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesi uyarınca 2018 yılında ödenen bayram ikramiyeleri nedeniyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir şartının aşılması halinde; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar evde bakım yardımı henüz kesilmemiş olanların yardımları kesilmeksizin ödenmeye devam olunur, kesilmiş olanların yardımları kesildiği tarih itibarıyla tekrar başlatılır ve kesilen döneme ilişkin ödenmeyen yardım tutarları defaten kendilerine ödenir.”

14.02.2019 - engelsizler.net


Etiketler : ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ YAPIM VE KORUMA DERNEĞİ BEŞEVLER AHISKA İREM ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ