*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Erişilebilirlik Planı Yayımlandı Engelliler 2 Yıl Daha Engellenecek  (Okunma sayısı 595 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Erişilebilirlik Planı Yayımlandı Engelliler 2 Yıl Daha Engellenecek



Genelgeye göre yapıların ve otobüslerin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi zorunluluğu 2 yıl daha ertelenmiş oldu!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 21.01.2019 tarih ve 96413503-010.06.01-4 sayılı ve 2019/1 nolu Genelgede;

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları tarafından, 5378 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “Denetim sonucunda ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikliklerini tamamlanması için birinci fıkrada belirtilen sürenin bitiminden itibaren iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebilir” hükmüne istinaden, sürücü koltuğu hariç dokuz ila on altı oturma yeri olan araçlarla verilen toplu taşıma hizmetleri, turizm taşımacılığı yapılan araçlarla sağlanan taşıma hizmetleri ve özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma hizmetleri sağlayıcıları ile yolcu gemilerinin sahiplerine eksikleri tamamlaması için 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen 7.7.2018 tarihinden itibaren iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebileceğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir, denilmektedir.

Buna göre, yukarıda açıklanan kapsamdaki araçların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi zorunluluğuna ilişkin 7.7.2018 tarihinden başlamak üzere iki yıl ek süre verildi.

ENGELLİLER 2 YIL DAHA ENGELLENECEK

Genelge ile engellilerin 2 yıl daha engelleneği resmiyet kazanmış oldu. Belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirlmesi için 2 yıl daha süre verilmiş oldu. Bu süre daha öncede uzatılmıştı.

İŞTE O GENELGE;

T.C.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 96413503-010.06.01 - 4

Konu : 2019 Yılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planı

GENELGE

2019/1

1) Erişilebilirlik, toplumsal hayata katılımın en temel gereldiliklerindendir. Tüm topluma sunulan eğitim, sağlık ve istihdam haklarından faydalanabilmek için öncelikle bu hakların sunulduğu mekanlara ve iletişim imkanlarına erişmek gerekmektedir. Bu nedenle, engellilerin toplumsal yaşamın her alanına ayrımcılığa uğramaksızın diğer bireylerle eşit şekilde katılmalarının sağlanması ve hak temelli politikaların hayata geçirilebilmesi için erişilebilirlik en önemli unsurdur.

2) Erişilebilirliğin sağlanması için ülkemizdeki mevzuat düzenlemelerinden biri olan 20/7/2013 tarihli Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği’nin 4 üncü ve 13 üncü maddeleri gereği ulusal düzeyde izleme ve denetleme önceliklerini ve hedeflerini belirleyen 2019 Yılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planı hazırlanmış olup Genelge ekinde yer almaktadır. Her il için İzleme ve Denetleme Planı çerçevesinde İzleme ve Denetleme Programı hazırlanması gerekmektedir. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları tarafından İzleme ve Denetleme Programı hazırlanırken aşağıda yer alan hususların ve ekte yer alan planın göz önünde bulundurulması önem arz etmektedir.

a) Plan iki aşamadan oluşmaktadır. İl için hazırlanan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Programında (ilçeler dâhil) Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planının I. Aşaması kapsamında yer alan binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçlarının tümünün denetlenmesi ve erişilebilir hale getirilmesi sonucunda erişilebilirlik belgesi almasından sonra Planın II. aşamasında yer alanların denetimine geçilecektir.

b) Denetleme programı oluşturulurken, aynı aşama listesindeki bina, açık alan veya toplu taşıma araçları, verilen hizmetin çeşitliliğinin sağlanması gerekliliği ve hizmetin o ilde sunulduğu tek bina, açık alan veya toplu taşıma aracı olup olmadığı göz önünde bulundurularak karma olarak belirlenecektir.

c) Öncelik verilerek seçilen sağlık ve eğitim yapıları gibi bina türleri, hizmet yoğunluğuna göre sıralanarak denetim programına alınacaktır.

3) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerince 2019 Yılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planı ve İl Programı kapsamındaki bina, açık alan ve toplu taşıma araçları için rehberlik amaçlı inceleme yapılacaktır.

4) Komisyon tarafından, 5378 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin altıncı fıkrasında yer alan "Denetim sonucunda ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için birinci fıkrada belirtilen sürenin bitiminden itibaren iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebilir." hükmüne istinaden, sürücü koltuğu hariç dokuz ila on altı oturma yeri olan araçlarla verilen toplu taşıma hizmetleri, turizm taşımacılığı yapılan araçlarla sağlanan taşıma hizmetleri ve özel ve kamu şehirler arası toplu taşıma hizmetleri sağlayıcıları ile yolcu gemilerinin sahiplerine eksikleri tamamlaması için 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen 7/7/2018 tarihinden itibaren iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebileceğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

5) Komisyon tarafından başvuru üzerine veya resen denetleme yapılabilir. Komisyonlar şikâyete binaen veya program kapsamında ikinci kez denetleme yapabilecektir.

Gereğini önemle rica ederim.

24.01.2019 - engelsizler.net


Etiketler : HASAN VE HASUN BEY KÜLTÜR DERNEĞİ KAYSER İDE FAALİYET GÖSTEREN SİVAS ŞARKIŞLA EMLAK KARACA ÖREN KÖYÜ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ KAYSERİ ZEHRA