*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: SORU ARŞİVİ MOL GEBELİĞİ  (Okunma sayısı 906 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
SORU ARŞİVİ MOL GEBELİĞİ
« : Aralık 30, 2017, 05:24:56 ÖS »
SORU ARŞİVİ MOL GEBELİĞİ
 
Soru (a)

*En son 2 Ekim'de  çok çok az adet görüldü (O güne kadar düzenli olur ve 6 gün sürerdi üstüne görme de olabilir  Bu arada   sık  bulantılar  sürüyordu)

-Gebelik şüphesi üzerine gidilen iki  Eczanedeki idrar testi de  negatif çıktı.

*9  Kasımda gidilen hastanede :

-İdrar Testi   negatif çıktı (Gebelik testi normal sürenin dışında -2 dk- (+) sonuç vermektedir. -HCG- yeteri kadar yükselmediğinden  İdrar testi (-) çıkmaktadır.) dendi.

-Ultrasonografide  " intrauterin gastasyonel sak izlenmedi. Endometrium 20 mm, uterus 55*39mm, sağ over 20*22mm, sol over 44*25mm ve sol over içinde 17*18 mm folikül kisti var ." raporu  çıktı.

-BETA HCG  : 542,6 çıkınca,obstetrik bilgi dosyasına şöyle yazıldı: "Gebelik haftası : 5 USG bulgusu :Desidualreaksiyon, Sol Ektopi ?

Budurumda  ikinci kez HCG bakıldıktan sonra LAPARASKOPİ yapılabileceği söylendi

*48 saat sonra (11 Kasımda) BETA HCG : 1316 'ya ( iki katına )çıktı. Bir gün sonra 12 Kasım'da  ultrasonda  gebelik gözlendi ve normal bir gebelik olduğu söylendi .Yapılması gerekenler  anlatılarak hasta evine gönderildi.

*40 gün sonra hastada çok az parçalı  kanama görüldü.Ertesi gün (Süleymaniye kadın hastanesine gidildi. Kanama  azar azar sürünce kan tahlilinin ardından  derhal KÜRETAJ yapıldı.( 23 Aralık'ta ) (Hastaya gebeliğinin çoktan  öldüğü ,bazı parçalarının düşmüş olabileceği ve gebeliğin normal büyüklüğünde olmayıp , çok küçük boyutta kaldığı söylendi). Küretajın  sonrasında bugüne kadar hiç kanama olmadı. Rahimden alınan 3cc hacmindeki materyal  patoloji labaratuvarına  gönderildi.

*PATOLOJİ RAPORU ( 14 Ocak 2000)
Klinik tanı :  inkomplet abort
Patalojik tanı :  "MOLAR DEĞİŞİM GÖSTEREN  DEJENERE Abort kalıntısı"
-Patalog, bazı vilüslerde  büyüme ve hidropik dejenerasyon, bazılarında siklotik yapı bazı villüslerde ise  trofoblastik  çoğalmanın çok odaklı olduğunu söyledi.
-15 Ocak'ta HCG =16.4 çıktı ( Küretajdan 23 gün -3 hafta- sonra bakılan ilk HCG)
Bu arada hastada  banyo sonrası yoğun bir saç dökülmesi ve bir bacakta morluk oldu.

Bu parsiyel mol başlangıcı mı? Öyleyse zararları ve tedavisi nedir?

Cevap (a)

Öncelikle abort (düşük) materyalinin patolojik incelemeye tabi tutulmuş olması çok büyük bir şans. Zira bu işlem çoğunlukla ihmal edilmekte ve böylece mol gebeliği olguları atlanmaktadır.   Bu patolojik tanıya göre gebelik mol gebeliğidir. Patolojik incelemede fetusa ait bir parça gözlenmediğinden bunun parsiyel değil komplet mol olması daha olasıdır. Ancak bu ayrım daha sonraki takipleri değiştirmez. Mol gebeliği sonrası olası bir invaziv mol gelişimi açısından bir senelik bir takip gerekir.   Konuyu okuduktan sonra daha ayrıntılı bir soru için tekrar e-mail gönderin.   Saç dökülmesi ve bacaktaki morluğun ise geçici olduğunu düşünüyorum, ancak sizin takibinizi yapacak doktora bunu mutlaka iletin.

--------------------------------------------------------------------------------

Soru (b)

Sorumuza kısa sürede cevap verdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Daha önceki bilgilere eklenen yeni gelişmeler oldu. Küretajdan sonra  ilk beta HCG 16 çıkmıştı. Bir hafta sonra ikinci beta HCG 8.9 çıktı ve aynı gün küretajdan (tam 30 gün ) sonra ilk adet görüldü

Bu arada patolojik materyalden bir parçanın bulunduğu  parafin bloğunu CerrahpaşaTıp fakültesi  pataloji laboratuarında da incelettim .Normal bir düşük dediler. Doğal seleksiyon gereği zayıf gebelikler yaşamaz denildi. Aslında bana da öyle geliyor. Hamilelik sorunlu başlamıştı zaten. Bir diğer konu bugüne kadar çekilen ultrasonların hiçbirisinde mol gebeliğine ilişkin  hiç bir görüntü izine bile rastlanmadığı söylendi bakan  doktorlar tarafından. Biz üçüncü beta HCG'yi de baktırdıktan sonra  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji bölümüne gitmeyi düşünüyoruz. Siz ne dersiniz?

Cevap (b)

Konunun üzerinde bu kadar hassas durmanız, eşinizin sağlığına önem verdiğinizi gösteriyor. Parafin bloklarının tümü incelendiğinde Cerrahpaşa'daki sonucun normal gebelik artıkları olduğunu belirtiyorsunuz. Bu oldukça karmaşık bir durum. Ancak eğer iki patolog da aynı kesitleri ve tümünü incelemişse bu durumda bu iki sonuçtan birine güvenerek hareket etme durumundasınız. Beta-HCG'lerin hızla düşmesi, yapılan ultrasonlarda mol gebeliğine ait bir bulgu gözlenmemiş olması mol tanısından uzaklaştırıyor. Cerrahpaşa jinekolojik onkoloji bölümünde de büyük ihtimalle aynı fakültenin verdiği sonuca göre hareket edilecektir. Bence bu bölüme başvurarak oradaki jinekoloji uzmanının görüşünü almalısınız.