*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: SORU ARŞİVİ GEBELİKTE NADİR GÖRÜLEN SORUNLAR  (Okunma sayısı 737 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
SORU ARŞİVİ GEBELİKTE NADİR GÖRÜLEN SORUNLAR
« : Aralık 30, 2017, 05:18:16 ÖS »
SORU ARŞİVİ GEBELİKTE NADİR GÖRÜLEN SORUNLAR

Soru

Bir kadın gebelik döneminde ilk 4 ay süresince düzenli bir şekilde regl olabilir mi?

Cevap

Normalde gebelik oluştuktan sonra ovulasyon (yumurtlama) süreci ortadan kalktığından fizyolojik kanama yani adet kanaması da ortadan kalkar. Düzenli aralıklarla adet görülmesi bazı bayanlarda çok nadir rastlanan bir durum olmakla beraber altta yatan muhtemel bir patolojinin ortaya çıkarılması için mutlaka bir doktor değerlendirmesinden geçmelisiniz.


--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Yaşım 30, gebelik haftası 22, ilk doğumum olacak. Renkli Doppler test sonucunda servikal kanal açıklığının 4 mm. olduğu bildirildi. Doktorum endişelenecek bir durum olmadığını, ancak 5 milimetreden fazla olsaydı dikiş atılması gerektiğini söyledi. Bu açıklık ileriki aylarda artarak erken doğuma neden olabilir mi? Bu konuda nasıl bir tedbir alabilirim? Ayrıca plasentanın da aşağıda olduğu söylendi. Bunun bir sakıncası var mı?

Cevap

Servikal kanal açıklığı tek başına "dikiş" atılması için bir neden teşkil etmez. Ancak öykünüzde tekrarlayan düşükler olsaydı (ilk doğum olduğunu belirtiyorsunuz) Doppler yapmaya gerek kalmadan koruyucu amaçla böyle bir yöntem söz konusu olabilirdi. Ayrıca 22. gebelik haftasının "dikiş" atma yöntemi için oldukça ileri bir gebelik haftası olduğunu ve bu gebelik haftasında anne adaylarının bir kısmında bu miktar bir açılmanın normal kabul edilebileceğini de belirtmek isterim.   Plasentanın aşağıda olması konusunda ise, kanama şikayetiniz olmadığı sürece endişelenecek birşey yok. Ancak ilerleyen gebelik haftalarında plasenta kendiliğinden yukarı çıkmazsa sezeryan gerekebilir.   


--------------------------------------------------------------------------------

Soru

22 yaşındayım, yaklaşık 10 haftalık hamileyim, bu süre içinde 2 kez uzman hekim kontrolünden geçtim. 2. kontrolümde doktorum rahmimde bir şekil bozukluğu olduğunu ifade etti. Normalin aksine küresel değil uzunlamasına bir rahimim varmış. Doktor bu durumun bebeğin gelişimini ileriki safhalarda etkiliyebileceğini söyledi. Bu olayın haricinde şu an herşey normal. Ben bu olayın bebeğimi ve beni nasıl etkiliyebileceğini daha geniş bir şekilde öğrenmek istiyorum.

Cevap

Uterusun (rahim) doğuştan kusurlu gelişmiş olması nadir görülür. Böyle bir anne adayı gebe kaldığında gelişim kusurunun derecesine göre değişmek üzere düşük riski artabilir. Ayrıca erken doğum, intrauterin gelişme geriliği, bebeğin ters durması ve çeşitli nedenlerle sezeryan ile doğum yüzdesinin yüksek olması gibi durumlar da bu anne adaylarında daha sık gözlenir. Burada tüm bu risklerin derecesini belirleyen uterustaki kusurun tipi ve derecesidir. Uterustaki gelişim kusuru tümüyle birbirinden tamamen ayrı iki uterus boşluğu gelişimi, aralarında duvar olan iki uterus boşluğu gelişimi, uterus boşluğu içinde perde gelişimi ya da biri diğerinden çok daha ufak olan iki ayrı uterus gelişimi şeklinde olabilir. Bu kusurlardan herbiri gebeliğin seyrinde yukarıda belirtilen durumlara neden olabilir. Sizde bu kusurlardan hangisinin söz konusu olduğunu bilemeyiz ancak uterusun "uzun" olduğunu belirttiğiniz şekil bozukluğu yukarıdakilere pek uymuyor. Zira uterusun yapısal kusurları uterusta uzamaya pek neden olmazlar. Her durumda sizin doktorunuzun önerilerine uyarak hareket etmeniz gerekir. Durumunuzla ilgili ayrıntıları yeni bir e-mail ile iletebilirsiniz.


--------------------------------------------------------------------------------

Soru

Eşimle cinsel birleşmemizi evlendikten çok sonra yaptık Sonunda cinsel birleşme oldu, kan da geldi. Fakat eşimle birlikte olmak istediğimizde eşimin cinsel organı benim vajinaya girmiyor, bu neden kaynaklanıyor. 1.5 yıllık evliyiz. Bu durum doğumumu sezeryan ile yapmam için bir neden teşkil eder mi?

Cevap

Şu anda bu problem sürüyorsa mutlaka bir jinekolojik değerlendirmeden geçmelisiniz. Vajinismus adı verilen durumda cinsel ilişki esnasında vajina girişi etrafındaki kaslar kasılır ve girişi kapatarak penisin girmesine engel olurlar. Bu durumun psikoterapi ile giderilmesi gerekebilir. Eğer vajinismus çok ileriyse vajnal muayene imkanı da olamayacağından sezeryan gerekebilir.