*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: GEBELİKTE DOKTOR KONTROLLERİ GEREKLİ Mİ  (Okunma sayısı 826 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
GEBELİKTE DOKTOR KONTROLLERİ GEREKLİ Mİ
« : Aralık 28, 2017, 01:48:42 ÖÖ »
GEBELİKTE DOKTOR KONTROLLERİ GEREKLİ Mİ?
 
Gebelik tümüyle fizyolojik bir olaydır...

Anne adaylarının büyük bir kısmı hiç bir sorun yaşamadan sağlıklı bir gebelik dönemi geçirir ve tümüyle normal bir bebek sahibi olurlar. Biz kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının varolma nedeni sorunsuz seyreden bir gebeliğe müdahalede bulunmak değil, sorunu erken dönemde saptamak ve geriye dönüşümü olmayan bir aşamaya gelmeden gidermeye çalışmaktır. Yüz yıl önce "kadere" bağlanan anne ve bebek ölümleri, sakat veya ölü bebek doğurma gibi olayların önemli bir kısmı artık kontrol edilebilir hale gelmiştir. Günümüzde anne adayının gebelikte veya doğumda ölmesi, bebeğin rahim içinde ölmesi ya da sakat doğması her geçen günle birlikte giderek azalmaktadır. Bu azalmanın daha da devam etmesi için en önemli şart anne adaylarının hiç bir şikayetleri olmasa bile düzenli olarak antenatal kontrollere devam etmeleridir.

Gebelik dönemi boyunca şikayeti olmadığı için hiçbir şekilde uzman hekimle karşılaşmayan bir anne adayı büyük olasılıkla sağlıklı bir gebelik yaşayacak ve sağlıklı bir bebek sahibi olacaktır. Ancak gebelik dönemince hiç bir belirti vermeyen veya uzun bir bekleme döneminden sonra ortaya çıkabilen çok sayıda tıbbi durum sözkonusudur. Bunların sonucunda erken dönemde teşhis edildiğinde kolay bir şekilde tedavi edilebilecek çok sayıda hastalık için geç dönemde yapılabilecekler kısıtlı olacak ve anne adayı ve/veya bebek sağlığını tehlikeye sokan durumlar ortaya çıkacaktır.

Hiçbir şikayet yaratmamasına rağmen sağlıksız giden bir gebeliğin çok sayıda örneği vardır:

Erken gebelik döneminde dış gebelik ve mol gebeliği olguları hiçbir belirti vermeyebilir. Bu iki durum da erken tanı konduğunda başarıyla tedavi edilebilen tanı geciktiğinde ise tedavinin güçleşmesine neden olan normaldışı gebelik şekilleridir. Bu dönemde yapılan basit bir muayene ve ultrason incelemesi normaldışı seyreden gebeliğin tanısını koymak ve önlem almak için yeterlidir.

Erken gebelik döneminde karında ölen bir bebek yaklaşık iki hafta boyunca anne adayına hiçbir rahatsızlık vermeyebilir. Bu dönem sonunda ise aşırı kanama şikayeti ortaya çıkabilir veya ölmüş olan bebekten salgılanan bazı maddeler anne adayının kanına geçerek tüketim koagulopatisi ("zehirlenme") dediğimiz olaya neden olabilir.

İdrar yolunda özellikle gebelik döneminde bazı bakteriler hiç bir belirti vermeden sinsi bir şekilde üreyebilirler. Bu durumun basit bir idrar kültürü tetkikiyle ortaya çıkarılması büyük önem taşır. Zira bu belirti vermeyen dönemde bakteriler kolay bir şekilde vücuttan uzaklaştırılarak ciddi enfeksiyonlar ortaya çıkmadan önlem alınmış olur. Ateşle seyreden idrar yolu enfeksiyonları hem bebek hem de anne adayı için ciddi tehlikeler oluşturabilir.

Doğduğunda yaşaması kesinlikle mümkün olmayacak kadar sakat ya da normal bir yaşam sürdüremeyecek derecede bedensel sakatlığı bulunan bir bebek (anensefali-bebeğin beyin dokusunun gelişmemesi olgularında olduğu gibi) erken dönemlerde yapılan bir ultrason incelemesiyle teşhis edilebilir ve bu gebelik anne adayını riske sokmadan sonlandırılabilir. Bu inceleme yapılmadığında ise bebek sakat olmasına rağmen gebelik sonuna kadar gidebilir. Bu bebek doğduğunda ya erken dönemlerde ölür ya da yaşadığı sürece aile ve toplum için ciddi bir problem kaynağı oluşturabilir. Prenatal Tanı sınırları giderek genişleyen yeni bir bilim dalı olarak anne adaylarının hizmetindedir.

Preeklampsi ("gebelik zehirlenmesi")denen klinik tablo tam olarak ortaya çıkıp tüm sistemleri etkilemeye başlamadan önce yapılabilecek çok şey vardır. Basit bir tansiyon ölçümüyle ve bazı basit testlerle erken dönemlerde saptanabilen ve tedavisi mümkün olan bu durum belirti vermeye başladığı andan itibaren daha zor tedavi edilebilir bir aşamaya gelmiş demektir. Anne adayının ve bebeğin hayatını ciddi bir şekilde riske sokan bu durumun erken tanısı için hiç bir şikayetiniz olmasa bile düzenli olarak antenatal kontrollere gitmelisiniz.

Gebeliğinizin tanısı konar konmaz kontroller başlamalıdır.

Gebe olduğunuz anlaşıldıktan hemen sonra doktor kontrollerinize başlamalısınız. Bu kontroller tümüyle normal seyreden bir gebelikte ilk başlarda aylık, 28. gebelik haftasından 36. gebelik haftasına kadar iki haftalık, daha sonra da doğum yapana kadar haftalık olmalıdır. Kontrollerinize düzenli olarak gittiğinizde gebelikle ilgili normaldışı durumlar ortaya çıktığında erken tanı ve tedavi yöntemlerinden sonuna kadar faydalanma şansını elde edeceksiniz.

Doktor kontrolüyle saptanabilecek ve erken dönemde tedavi edilebilecek normaldışı durumlar yukarıdakilerle sınırlı değildir. Her geçen gün gebelik ve doğumun yeni bir sırrı keşfedilmekte ve anne adayı ve bebeğin sağlıklı olarak yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yapılabilecek tıbbi yardım imkanları artmaktadır.

Yardım hemen yakınınızda sizi bekliyor...

Yeter ki geç kalmayın.alıntı