*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İsrail Askerlerinin Darp Ederek Gözaltına Aldığı Downlu Genç Türkiye’de  (Okunma sayısı 692 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
İsrail Askerlerinin Darp Ederek Gözaltına Aldığı Downlu Genç Türkiye’de



Kudüs'te İsrail askerleri tarafından darp edilerek gözaltına alınan Down sendromlu Mohammad Khader Khaleel Al-Taweel’e Uluslararası Down Sendromu Federasyonu sahip çıktı.

Filistinli Taweel ve ailesi, önceki gün Türkiye’ye getirildi. İsrail askerlerinin, ABD’nin Kudüs kararını protesto etmek için düzenlenen gösterilere müdahalesi sırasında El-Halil kentinde 10 Aralık tarihinde Down sendromlu Taweel’in gözaltına alınma görüntüleri dünya kamuoyunda tepki çekmişti. Uluslararası Down Sendromu Federasyonu’nun girişimleriyle Taweel Türkiye’ye getirildi. Federasyon Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, Taweel ve ailesinin Türkiye’ye getirilme sürecini şöyle anlattı:

İSRAİL YASAK KOYMUŞTU

“İsrail askerlerinin Mohammad’e yaptıklarını gördükten sonra eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez hocamızla iletişime geçtik; İsrail ile Kudüs’teki yetkililere ulaşmayı talep ettik. Federasyonumuzun destekçisi Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’la da görüşerek ailenin bilgilerine ulaşmaya çalıştık. Çarşamba günü, haberi yapan gazeteciyle görüştük ve aileyle iletişime geçtik. Mohammad ve ailesinin cumartesi günü Tel Aviv’e uçması için biletlerini aldık, ancak İsrail hükümeti aileye yasak koymuştu. Yeni bir girişimde bulunarak onları Ürdün Amman Havalimanı’na yönlendirdik. Pazar günü saat 15’te aktarmalı olarak Ankara üzerinden İstanbul’a geldiler. Mohammad ile birlikte büyük abisi, annesi ve babası da Türkiye’ye geldi.

PSİKOLOJİK DESTEK İHTİYACI

Mohammad, İngilizce ve Arapça konuşuyor. Beden diliyle gözaltına alındığı gün yaşadıklarını, 6 saat gözaltında kaldığını, askerlerce dipçikle tartaklandığını ve elleri arkadan kelepçeli şekilde toplama kampında bekletildiğini ifade etti. Mohammad şu anda 26 yaşında ama ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyacı var. Havaalanına karşılamaya gittiğimizde ciddi bir yorgunluğunun olduğunu gördük. Bizlere hırpalanmış omzunu gösterdi. İstanbul’da otelde misafir ediyoruz. Eğitimini ve psikolojik desteğini benim de öğretmenlik yaptığım Ataşehir Yunus Emre Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’nda alacak.”

BAĞIMSIZ BİR BİREY

Mohammad’ın iyi bir altyapısı var; öz bakım becerileri gelişmiş, kendi imkânlarını sağlayan bağımsız bir birey. Olayların ve yaşananların farkında. Türkiye’de kalırlarsa federasyon olarak aileye ve Mohammad’a her türlü desteği sağlayacağız. Mohammad’ı hızlı bir eğitim sürecinden geçirip hem kendisine hem de ailesine iş imkânı sağlamak istiyoruz. Onlara sahip çıkarak daha huzurlu bir ülkede yaşamaları için çaba gösteriyoruz. Türkiye’ye geldikleri günün sabahında, ilk defa huzurlu uyuduklarını söylediler. Aile de Mohammad da çok mutlu.

19.12.2017 - Hürriyet



Etiketler : KAYSERİ TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ DERNEĞİ KAYSERİ ŞUBESİ KAYSERİ TÜRK HUKUK ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ KAYSERİ ŞUBESİ KAYSERİ TÜRK HAVA KURUMU YAHYALI ŞUBESİ KAYSERİ