*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Maaşlarındaki Gelir Kriteri Değiştirilmeli  (Okunma sayısı 762 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Maaşlarındaki Gelir Kriteri Değiştirilmeli
« : Aralık 17, 2017, 01:12:08 ÖS »
Engelli Maaşlarındaki Gelir Kriteri Değiştirilmeli



MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, engelli maaşlarındaki hane başına düşen gelir kriterinin değiştirilip, engelli kişinin gelirine bakılması gerektiğini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2018 Bütçe görüşmeleri TBMM Genel Kurulunda devam ediyor.

MHP Grubu adına söz alan Aydın Milletvekili Deniz Depboylu,  engellilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Engelli maaşlarındaki adaletsizliğe değinen Depboylu, engelli maaşındaki hane başına olan gelir kriterinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Engellilerin maaşları kesilerek aile bireylerine muhtaç hale getirildiğini söyleyen Depboylu, “Engellilerimizle ilgili, en çok sosyal dışlanmaya maruz kalan grup olması sebebiyle hassasiyetimizin yüksek olması lazım. Türkiye’deki engellilerin belirlenmesiyle ilgili olarak en son çalışma 2002 yılında yapılmış, başka yok. On beş yıllık süre içinde sadece 2010 yılında veri tabanındaki engelli vatandaşlarımızın sorun ve beklentileri çalışması yapılmış. Bu konuda ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Yine, engellilere yönelik istihdam politikaları büyük ölçüde kota tekniğine dayanıyor. Kamu kurumlarının çalıştırmak zorunda olduğu engelli kontenjanı oranı yüzde 3. Bu, başka ülkelerde yüzde 5. Türkiye’de de yüzde 5 oranına çıkartılması, istihdam alanının engellilerimiz için genişletilmesi gerekiyor.

Engelli ve yaşlı aylığı için birlikte yaşadıkları hanedeki bireylerin de yoksul olması şartı aranıyor. Bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımı için aileye ödenen destek nedeniyle engelli aylıkları kesilmektedir. Ailesinin geliri esas alınarak “Muhtaç değilsin.” diye aylığı kesilen engelliler yasal olarak muhtaç olmasalar da bu defa ne oluyor? Ailelerine muhtaç hâle düşüyorlar. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için, engellilerin muhtaçlığının belirlenmesinde hane başına düşen gelir uygulamasından vazgeçilip kendi gelirinin esas alınmasına yönelik düzenleme yapılmalı, engellilerin yaşadığı mağduriyet giderilmelidir.

Ülkemizde engelliler kendi aralarında eşit fırsatlara da sahip değil. Engellilerin malul sayılması ve maluliyet aylığı bağlanması konusunda farklı uygulamalar bulunmakta. Engellilerin eşit fırsata sahip olabilmeleri kapsamında, doğuştan ya da sigortalılıktan önce engelli olanların da 5510 sayılı Kanun’un malul sayılma ve maluliyet aylığı bağlanmasıyla ilgili hükümlerden yararlandırılması gerekmekte” ifadelerini kullandı.

16.12.2017 - engelsizler.net



Etiketler : KAYSERİ ANADOLU ÇEVRE VE İNSAN DERNEĞİ KAYSERİ ANADER ANADOLU REKLAMCILAR DERNEĞİ KAYSERİ ANA YARATICI MÜZİK VE SANAT TERAPİ DERNEĞİ KAYSERİ