*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Öğretmenlere ve Ailelere Skolyoz Uyarısı  (Okunma sayısı 1118 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Öğretmenlere ve Ailelere Skolyoz Uyarısı
« : Temmuz 16, 2017, 06:00:03 ÖÖ »
Öğretmenlere ve Ailelere Skolyoz Uyarısı



Skolyoz hastalığının en çok 10-15 yaş arası çocuklarda karşılaşıldığını belirten Fizyoterapist Ebru Özdemir, hastalığın tedavisinde erken tanının önemine dikkat çekerek, "Okullarda diş taraması yapılırken skolyoz taraması da yapılabilir" dedi.

Skolyoz hastalığının en çok 10-15 yaş arası çocuklarda karşılaşıldığını belirten Fizyoterapist Ebru Özdemir, bu yaştaki çocukların en yakından izleyen anne ve babalar ile öğretmenlere erken tanı açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Fizyoterapist Ebru Özdemir, hayati riskler oluşturabilen skolyoz hastalığının erken teşhisinin tedavide çok büyük önem taşıdığını, bazı belirtilerin ise öğretmenler tarafından da kolaylıkla fark edilebileceğini vurguladı. Özdemir, "Öğrencilerin sırada otururken bir omzu diğerinden farklı mı, yürürken bir tarafa eğilimli mi yürüyor, kalçası omuzlarla orantılı mı diye bakarak bile kısmen bir skolyoz taraması yapabilirler" dedi.

Hastalığın tedavisinde erken tanının önemine dikkat çeken Özdemir, "Okullarda diş taraması yapılırken skolyoz taraması da yapılabilir" diye konuştu.

Ön tanı noktasında ailelere de önemli bir görev düştüğünü ifade eden Özdemir, şunları söyledi:

"Anne ve baba çocuğunu soyup sırt bölgesine önden, arkadan ve yandan bakmalıdır. Skolyoz olan çocukların omuz ve kalça seviyeleri farklıdır. Bir kalçası daha yukarıda olabilir. Herhangi bir şüpheli durumda; çocuğun ellerini aşağıya doğru sarkıtıp gövdesini öne eğmesini isteyin. Eğildiğinde normal bir gövde kavitesi oluşmalıdır. Skolyoz olduğunda ise gövdenin sağ veya sol tarafında tümsek oluşur. Aileler çoğu zaman bu tümsekleri yağ bezesi zannedebiliyorlar. Bu durum skolyozun belirtilerinden biridir. Bu belirtiye gibozite diyoruz. Bu durumda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır."

26.05.2017 - İHA