*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engellilerin "Öğretmen Olabilir" Raporuyla İmtihanı!  (Okunma sayısı 668 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engellilerin "Öğretmen Olabilir" Raporuyla İmtihanı!



Milli Eğitim Bakanlığı, 2016 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonuçlarına göre 1.500 engelli öğretmenin atamasını yaptı. Atama sonuçları açıklandıktan sonra Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan duyuruda, atanan engelli öğretmenlerden öğretmenlik yapıp yapamayacaklarına ilişkin sağlık kurulu raporu istendi. Eğitimde Görme Engelliler Derneği ise, görme engelli öğretmen adaylarının bu raporu almakta zorlandığını bildirdi.

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Merve Erten, yaptığı açıklamada; "Bakanlık bize sözlü olarak bu raporu akıl ve ruh sağlığı bakımından öğretmenliğe elverişli olmayanları belirlemek için istediğini ifade ediyor. Ancak bu raporu almakta en çok görme engelliler zorlanıyor. Çünkü Bakanlık Sağlık Kurullarına nasıl bir rapor istediği konusunda hiçbir bilgi vermiyor. Görme engelli bir aday "öğretmenlik yapabilir" raporu almak için hastaneye gittiğinde ise doktorların "biz bu raporu sana neye dayanarak vereceğiz" sorusuyla karşılaşıyor" şeklinde konuştu.

Sorun istisna değil

Birçok ilden ataması yapılan görme engelli öğretmen adayının derneğe ulaştığını söyleyen Erten; "Bu sorun istisna olarak kabul edemeyeceğimiz kadar büyük. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere; Kocaeli, Aydın, Denizli, Balıkesir ve Konya gibi illerden derneğimize mağduriyetler ulaşıyor. İnsanlar sosyal medya üzerinden "şu hastane rapor veriyor, bu hastane rapor vermiyor" şeklinde bilgi paylaşıyor. Görme engelliler doktorlarla " böyle yazarsa olur, şu ibareyi Bakanlık kabul etmiyor" diye adeta pazarlık yapmak zorunda kalıyor" dedi.

Öğretmen olabilir raporunu alamayan görme engelli göreve başlayamayacak

Doktorların bir kişinin öğretmenlik yapıp yapamayacağına karar vermeye yetkili olmadığını da ifade eden Erten; "Bazı arkadaşlarımıza "sen şu branşta öğretmen olabilirsin, şu branşta olamazsın" şeklinde, bazılarına ise direk "öğretmenlik yapamaz" şeklinde rapor veriliyor. MEB bünyesinde yaklaşık 1.000 görme engelli öğretmen görev yapıyor. Ancak böyle giderse bu raporu alamayan bir görme engelli bundan sonra öğretmen olamayacak" dedi.

Erten; konuşmasının son bölümünde; "Bakanlık eskiden olduğu gibi sağlık kurulu onaylı engel durumunu bildiren raporu yeterli saymalı, "öğretmenlik yapabilir" ibareli rapor istememelidir. Şayet isteyecekse bu rapor ile neyi kastettiğini Sağlık Kurullarına bildirmelidir. Eğer bu raporu alamadığı için görme engelli bir kişi göreve başlayamazsa bunun sorumluluğu Bakanlığa aittir" değerlendirmesini yaptı.

17.04.2017 - Engelliler Sitesi



Anahtar Kelimeler : ÇAPANOĞLU ATLI SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ ÇANDIRLILAR YARDIMLAŞMA DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ ÇAĞŞAK KÖYÜ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ