*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ankaralı Hawking Serebral Palsili Samet İlerisoy  (Okunma sayısı 870 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Ankaralı Hawking Serebral Palsili Samet İlerisoy
« : Mart 17, 2017, 02:57:31 ÖS »
Ankaralı Hawking Serebral Palsili Samet İlerisoy



Başkentli anne İstemihan İlerisoy, “konuşamaz” denilen doğuştan serebral palsi hastası oğlunu sevgisiyle büyüterek Bilkent Üniversitesi’ni tam burslu kazanmasını sağladı.

Doktorların, hiç konuşamayacağını ve yürüyemeyeceğini söyledikleri doğuştan serebral palsi hastası oğlu Yusuf Samet İlerisoy'u tek başına büyüten ve yoğun çabayla oğlunun Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümünü tam burslu kazanmasını sağlayan anne İstemihan İlerisoy, kadınların sevgi ve emekleriyle her türlü zorluğu aşabileceğini kanıtladı. Engelli bir çocuğa bakmanın hem maddi hem de manevi yönden zorluğuna işaret eden İlerisoy, engelli annelerine emeklilik hakkı verilmesini istedi. İlerisoy, oğlunun doğumundan üniversite öğrencisi oluncaya kadar yaşadıklarını anlattı. Evliliğinin altıncı yılında, çocukları olmadığı için evlat edinmeyi düşündüklerini ancak yaşları tutmadığı için bunu gerçekleştiremediklerini söyleyen İlerisoy, daha sonra, 1993 yılında oğullarının dünyaya geleceğini öğrendiklerini belirtti. İlerisoy, İstanbul'da özel bir hastanede yaptığı doğum sırasında "forseps" adı verilen aletin kullanılması ve bebeğin beyin damarlarına zarar verilmesi sonucu oğlunu serebral palsili olarak kucağına aldığını belirtti. "Zor bir doğum yaptım. Felç oldum doğumdan sonra ve ilk kez 12 gün sonra oğlumu gördüm. İlk gördüğümde yüzünde darbeler vardı. Ağzı yamuktu. Ama deneyimsizdim, ilk çocuğumdu ve her bebeğin öyle olacağını düşündüm" diyen İlerisoy, Yusuf Samet adını verdikleri bebeğin 7 aylık olduğunda kafasını tutamadığını fark ettiğini ve 9 aylık olduğunda bebeğe serebral palsi teşhisi konduğunu kaydetti.

"UYUMAK İSTERDİ İZİN VERMEZDİM"

 Oğlunu çeşitli doktorlara götürdüğünü ifade eden İlerisoy, hastalığın tek ilacının fizyoterapi olduğunun kendilerine söylendiği andan itibaren Samet'e 18 yıl boyunca 10 saate varan sürelerde masaj ve jimnastik yaptırdığını aktardı. Anne İlerisoy, "Ankara'da gittiğimiz bir doktor hanım 'Eğer çok çalıştırırsanız 4 yaşında yürür' dedi ve ben de çok çalıştırmaktan anladığım neyse, 10 saat çalıştırdım, masaj ve fizik tedavi hareketleri uyguladım. Samet uyumak isterdi ama izin vermezdim, sadece yemek için vaktimiz vardı. Gayretimizle 4 yaşında yürüdü Samet. Yürümeye başladıktan sonra düzeleceğini umut ettik ama doktorlar bir daha hiç düzelmeyeceğini söyledi" dedi.

"OKULA SIRTIMDA GÖTÜRDÜM"

 Metin Sabancı Spastik Engelliler Okulunda eğitimine başlayan Samet'i okula götürmek için sırtında taşıyan anne İlerisoy daha sonra şunları anlattı: "Eşim sürekli çalışan bir insandı ama manevi desteği yok sanıyordum. Halbuki çok desteği varmış, bilemedik. Ben fatura ödemeyi de alışveriş yapmayı da bilmiyordum. Tüm derdim Samet'ti. Bir gece eşim hayatımızdan, kalp krizi geçirdiği için çıktı gitti. Her şey benim üstüme kaldı. 10 lira Samet'e, 20 lira bana dul yetim maaşı bağlandı. Ama Samet'in 45 dakikalık seansı 30 liraydı ve haftada 5 gün gitmek zorundaydı. Ekonomik açıdan zorlansak da Samet için direndim."

'EĞİTİM ALDIKÇA İNSANLAR SİZE DAHA FARKLI BAKIYOR'

 Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü 3. sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Yusuf Samet İlerisoy da, Türkiye'de serebral palsili olmanın çok zor olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Annemin emeğini ne yapsam ödeyemem. Çünkü bana okuma aşkını annem aşıladı. İlkokulda istenmeyen çocukken, çok iyi bir liseyi kazandım. Hayatımın dönüm noktası oldu. Çünkü eğitim aldıkça, başarılar kazandıkça daha iyi ortamlara girdikçe, insanların size olan bakış açısı değişiyor. Hem muamelesi değişiyor hem de girdiğiniz ortamdaki insanlar eğitimli oldukları için herhangi bir hakaret, aşağılamayla karşı karşıya kalmıyorsunuz." Annesinin kendisine çocukluğundan beri okuma sevgisi aşıladığını belirten Yusuf Samet, "Annem, çocukken bana, 'Oğlum, kendini fark et. Sen amele olamazsın, işçi olamazsın. Senin tek çaren var okuyacaksın.' derdi. Bu gerçekten hayatımda mihenk taşı oldu ve beynime kazındı" dedi. Artık engelli olduğunu hiçbir ortamda hissetmediğini ve "Keşke serebral palsili olmasaydım" diye düşünmediğini dile getiren İlerisoy, kök hücre nakli ile iyileşme şansı olsa bile iyileşmek istemeyeceğini, böyle yaşamaya alıştığını ifade etti.

10.03.2017 - Sabah



Anahtar Kelimeler : ALAKUŞAK KÖYÜ AFET EVLERİ ESENTEPE CAMİ YAPTIRMA YAŞATMA DERNEĞİ
manolya anonim bilgi Kayseri Dernekleri sayfalar önceki konu açabilmek için giriş yapmalı veya