*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kısa Boylular İçin Çalışmalar Başlattı  (Okunma sayısı 1103 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kısa Boylular İçin Çalışmalar Başlattı

Hükümetin engelliler alanında yaptığı dev atılımlar zor hayatı kolaya çeviriyor. Ancak birileri inadına yürüyen tekerleğe çomak sokarak hayatı zorlaştırıyor. Nasıl mı?

Sağlık Bakanlığı (R.G. 30.03.2013 Sayı:28603) yönetmeliğine göre bir ayağı, bir gözü olmayan, bir eli olmayan engellilere %40’ın altında rapor verilerek emeklilik, ÖTV ve MTV muafiyeti, maaş, belediyelerin sağladığı çeşitli sosyal hak ve yardımlardan mahrum bırakılıyor. Çekilen çileyi bu köşeden çok işledim.

Tekrar edip kafanızı şişirmek istemem.

Bugün, Akondroplazi (cüce) olan okurlarımızın çektiği sıkıntıları işleyeceğim.

SORU-CEVAP

SORU: 33 yaşındayım ve doğuştan Akondroplaziyim. 2005 yılında İstanbul Okmeydanı Hastanesi’nden % 55 rapor aldım. Bu raporumla vergi indiriminden yararlanmak istedim. Vergi dairesi elimdeki raporu kabul etmeyerek beni yeni rapor için hastaneye gönderdi. Yaklaşık 3 ay sonra gelen raporda oranım %25’e düşürüldü. Şimdi tüm haklarım kayboldu. Ne yapmam gerekiyor? Bana bir yol gösterin. Ali. K./ANKARA

YENİ HAKLAR YOLDA...

CEVAP: Değerli okurum rapor budanma olayından sizin gibi binlerce engelli var. Ne yazık ki mağduriyetlerin önlenmesi için hala harekete geçilmedi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Kurulu Rapor yönetmeliği’nde sizin gibi cüce olanlar engelli sayılmıyor. Yani bakanlık “Ne sağlamsınız, ne de sakatsınız” diyerek mağdur sayısını katlıyor.

Üzülmeyin. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan aldığım bilgiye göre cüceler için çalışmalar başlamış. Hatta  Kocaeli'de yaşayan ve oğlu akondroplazi (kalıtsal cücelik) olan M.A. isimli babanın yaptığı mücadeleye devlet hak verdi.

Artık bu kişiler yüzde 40 engelli sayılacak ve maaş istihdam, evde bakım gibi birçok haktan yararlanacak. Haydi hayırlısı. Bekleyip göreceğiz…

ÖTV’SİZ ARAÇTA RAPOR ÖNEMLİ

SORU: Merhaba. Benim yüzde 40 raporum var ve vergi indiriminden faydalanıyorum. ‘B’ sınıfı ehliyetim var.  ÖTV’siz araç alabilir miyim?  Daha önce aldığım raporda her hangi bir ibare yok. Nasıl bir yol izlemeliyim? Haydar Mutlu

CEVAP: Haydar Bey, ÖTV’siz araç almanız mümkün. Önce elinizdeki raporla tam teşekküllü bir devlet hastanesine gidip raporunuza “Engelli ehliyeti alır, otomotik ve özel tertibatlı araç kullanabilir”  ibaresini yazdırın. Alacağınız bu raporla istediğiniz galeriden aracınızı alabilirsiz. Daha sonra trafik müdürlüğüne giderek ehliyetinizi de değiştirebilirsiniz.

BAKIM ÜCRETİ GÜVENCE...

SORU: Doğuştan yürüme engelliyim ve rapor oranım yüzde 92. Engelli maaşlarına zam gelmiş. Aylık bakıcı maaşım ne kadar olacak? Bilgi verirseniz sevinirim. Kuzey Genç

CEVAP: Sevgili okurum. Evde bakım ücretiyle sizin gibi ağır engelliler kendini güvende hissediyor. Evde bakım ücreti 2016 yılının ilk 6 ayı için 880.69 lira, ikinci 6 ay için 924.57 lira. / Cemalettin Gürsoy

22.02.2016 - Millet