*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Mehmet Kızıltaş'ın Yaptığı Engellilerle Doğru İletişim Eğitimi Paylaşmak  (Okunma sayısı 831 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Mehmet Kızıltaş'ın Yaptığı Engellilerle Doğru İletişim Eğitimi Paylaşmak



İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Teknik Destek Projesi kapsamında, Yıldırım Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Bursa Teknik Üniversitesinde ikincisi düzenlenen "Engellilerle 360 Derece İletişim Semineri'ne katılma imkanı buldum. Bu proje kapsamında pek çok engelli istihdam edilirken, verilen seminerler sayesinde dezavantajlı insanlarımızın toplumda yaşamış olduğu sorunların çözümüne yönelik katkıda sağlanmakta.

Günlük hayatımızda yaşadığımız sorunların büyük bir kısmı iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Bedensel açıdan sağlam insanlar olarak birbirimizle iletişim kurarken bile sorunlar yaşarken, engelli bir kişiyle karşılaştığımızda onlarla sağlıklı bir iletişim kurabilmek için nasıl konuşulması, nasıl davranılması gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip değiliz. Onları yeterince önemsemiyor, anlamaya çalışmıyor, önyargılı davranıyor hatta yok sayıyoruz. Bu konuda en büyük eksikliğimiz ve yanlışımız işte bu.

Kendi adıma bu seminer, günlük hayatımda dezavantajlılarla iletişim kurarken, olumsuz düşünce ve davranışlar sergilememe sebep olabilecek, doğru bildiğim ama yanlış yaptığım bir çok konuda bilgi sahibi olmamı sağladı.

Sunumunu kendisi de ortopedik engelli olan, Engellilerle İletişim Uzmanı, Eğitimci, Yazar Mehmet Kızıltaş'ın yaptığı, Engellilerle Doğru İletişim kurmanın yöntemlerinin anlatıldığı bu seminerin bazı konu başlıklarını günlük hayatımızda engellilerle kolay iletişim kurmamızı sağlaması ümidiyle sizlerle paylaşmak istiyorum.

Engelli bireyleri anlamanın, onlarla başarılı bir iletişim kurmanın yolu önce algı, sonra farkındalık, daha sonrada onlarla empati kurarak engellerini anlamaya çalışmaktan geçiyor. Kendimizi engellilerin yerine koymanın ötesinde yapmamız gereken özfarkındalığımızı geliştirmek. Özfarkındalığımızı geliştirmediğimiz sürece istediğimiz kadar kendimizi engellilerin yerine koyalım hiçbir şey değişmeyecektir.

Toplumda dezavantajlılara karşı önyargılar; dışlama, duyarsızlık, ötekileştirme, bencillik ve ayrımcılık olarak kendini göstermektedir. Amacımız, hedefimiz önce kafalardaki engellerden, ayrımcılıktan arındırılmış bir dünya oluşturmak olmalı. Engelli bir kişiyle kurabileceğimiz sağlıklı ve bilinçli bir iletişim, onlara karşı oluşturduğumuz önyargılarımızın ortadan kaldırılmasına büyük bir rol oynayacaktır.

Öncelikle iletişim, tüm dezavantajlıları birey olarak kabul etmekle başlıyor.

Bizler engellilerle beraber yaşama refleksi fazla gelişmemiz bir toplumuz. Engelli birisiyle karşılaştığımızda, ya görmezden geliyor ya da aşırı ilgi gösteriyoruz. Oysaki onlar normal insanlara nasıl davranılıyorsa kendilerine de öyle davranılmasını istiyor. Samimiyetle dikkate alındıklarını görmek, neye ihtiyacı olduğunu anlatırken dikkade dinlenmek, önce kişinin sonra dezavantajlarının düşünülmesini istiyorlar.

Dezavantajlı olmak bir hastalık değildir.

O yüzden kendilerine sanki hastalıklılarmış gibi davranılmasını istemiyorlar.

Yardıma muhtaç bir engelli gördüğümüz zaman yanma yaldaşıp sadece onun duyabileceği kadar yardıma ihtiyacı olup olmadığını soralım. Sokaktaki engellilere sürekli yardıma ihtiyacı varmış gibi davranmak, sanki ben kendime yetemiyorum, başkalarına muhtaçmışım algısı yaratabilir. Bunun için dezavantajlılarla iletişimde 2Y anahtarımız olmalıdır.

- Yardım ister misin?

Kişi evet derse...

- Size nasıl yardımcı olmamı istersiniz?

Sayın Mehmet Kızıltaş'ın engellilerle doğru iletişim kurabilmenin yollarıyla ilgili değerli görüşlerinin bir kısmını paylaşabildiğim bu yazıyı yine kendisinin güzel bir sözüyle sonlandırmak istiyorum. "Doğru ve etkili iletişim farklılıklara saygı öğretir. Farklılıklara saygı da, toplumsal değeri arttırır." / Ebru Ahu

05.02.2016 - Şehir Gazetesi