Engellilere Yeşil Pasaport Verilecek
Sorularınıza geçmeden önce, iş-aş bekleyen engelliye müjdeli haberi verelim. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, “13 yılda 41 bin engelliyi işe aldık. Yıl sonuna kadar da 5 bin kişiyi daha işe alacağız. Özel sektör de aynı şekilde istihdama devam edecek” dedi. Engellilere sıcak elini uzatarak karanlık olan dünyaları aydınlatan AK Parti yöneticilerini yürekten kutluyoruz. Şimdi söz sizlerin…
SORU-CEVAP
Soru: Yüzde 42 engelliyim. Bağ-Kur girişim ise 1983. 5 yıl sonra SSK’lı olarak belediyede işe başladım ve normal statüden emekli oldum. Ancak emeklilik hesabıma Bağ-Kur dahil edilmedi. Sordum soruşturdum. “Bana maaşın kesilir boşuna uğraşma” dediler. Korkudan bir girişim yapmadım. Acaba kayıp yıllarımı kazanma şansım var mı? Olursa maaşıma etki eder mi? Tamer Ünal/İstanbul
Cevap: Değerli okurum. Kulaktan dolma bilgilerle bin 800 gün kaybınız olmuş. Emekli olurken farklı kurumlardaki sigortanız birleştirilerek (çarpışma) emekli maşınız hesaplanır. Tabi siz 1.800 gün kayıpla düşük maaş almışsınız. Bağ-Kur primini ödediğinizi gösteren belge ve dilekçeyle sosyal güvenlik müdürlüğüne başvurunuzu yapın. İkinci ara akarla kayıp yılınızı telafi edecektir. Korkmayın bu işlemleri yaparken maaşınız falan kesilmez.
Soru: Merhaba Cemalettin Bey. Kalp yetmezliğinden dolayı %60 raporum var. 2010 yılında ‘B’ sınıfı ehliyet aldım. Acaba ÖTV’den yararlanıp araç alabilir miyim? Bilgilendirme yapar mısınız? Yakup Algan-İzmir
Cevap: Yakup kardeşim. Öncelikle geçmiş olsun. Yüzde 60 raporunuzla engelli aracı almanız mümkün. Yeni ehliyet yönetmeliğinde artık engelliler için ‘H’ değil, ‘B’ sınıfı ehliyet kullanılacak. Engelli aracı alabilmeniz için raporunuzun arkasına ‘engelli aracı (tertibatlı veya otomatik) alabilir’ şerhi koydurmanız gerekiyor.
YÜZDE 40 BARAJI ÖNEMLİ
Soru: Merhabalar. Engellilere gösterdiğiniz alakadan dolayı önce Millet gazetesi yöneticilerini, sonra sizi gönülden tebrik ediyorum. Çok sevdiğim bir yakınım var. Sakatlık oranı %18. Bu yakınım 3000 cm3 vergiden muaf, ya da gümrük vergisinden muaf olarak araç alabilir mi? Cevabınız için çok teşekkürler. Ferman Çakıl Cevap: Değerli okurum. Bizlere gösterdiğiniz alakaya esas biz teşekkür ederiz. Sorunuza gelince… Size sevindirici bir haber vermek isterdim. Engelli
haklarından yararlanabilmeniz için kişinin uzuv kayıp oranı en az yüzde 40 olmalı.
Maalesef yakınınız yüzde 40 barajının altında kaldığı için engelli aracı alamaz.
Soru: Abi merhabalar. Benim %50 engelli raporum var. İndirimli otomatik araç alacağım. Abim de bu aracı kullanabilir mi? Anıl Karakaya
Cevap: Alacağınız engelli aracını ihtiyaç halinde ağabeyiniz ve yakın akrabanız kullanabilir.
ENGELLİYE YEŞİL PASAPORT
23 Ağustos 2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanara yürürlüğe giren kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin sözleşme bir çok memura yeni haklar getiriyor. Bu sözleşmeye göre üçüncü derece şartı aranmadan engellilere yeşil pasaport verilecek. Biz de pasaportta engeli kaldıran yetkilileri tebrik ediyoruz. / Cemalettin Gürsoy
12.01.2016 - MilletEtiketler: melleseferi hilalboard YILLARCA KAHROLSAK DERTTEN KEDERDEN BİLSEKKİ KELLEMİZ KOPAR BEDENDEN AŞKIMIZ HARBİDEN HEMDE DERİNDEN ASLA VAZGEÇMEYİZ BEŞİKTAŞ SENDEN