*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli ve Yaşlıların Ücretsiz Seyahatinde Hizmet Verene Gelir Desteği  (Okunma sayısı 792 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 7022
Engelli ve Yaşlıların Ücretsiz Seyahatinde Hizmet Verene Gelir Desteği



Engelli ve yaşlıların toplu taşıma hizmetinden ücretsiz veya indirimli yararlanma hakkı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yakından ilgisi sonucunda 2013 yılı Temmuz ayında 4736 sayılı Kanun ile getirilmişti. Şehit yakınları, gaziler, engelli bireyler ve 65 yaşın üstündeki kişilerin kapsamda olduğu ücretsiz ya da indirimli seyahat uygulaması 2014 yılında çıkarılan “Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği” ile birlikte tüm Türkiye’de hayata geçti. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte, şehit yakınları, gaziler, engelli bireyler ve ağır engelli bireylerin refakatçileri şehir içi toplu taşıma ve demir yolları ve denizyollarının şehirlerarası toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz; yaşlılarımız ise şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz, şehirlerarası demir yolları ve denizyolları hizmetlerinden ise %50 indirimli yararlanmaya başladılar.

Ücretsiz ya da indirimli seyahat hakkının uygulanmasını geniş bir toplumsal kesim memnuniyetle karşılamakla birlikte, toplu taşıma hizmeti yapan esnaf ve işletmelerin geneli uygulamaya memnuniyetsizlik bildirerek ve itirazla yaklaştı. Memnuniyetsizliğin temelinde bir kesime indirimli ya da ücretsiz taşıma hakkı verilirken, hizmet sunanların maliyetlerine herhangi bir katkı sağlanmayışı yatıyordu. Özellikle yaşlılarımızın bu hakkı kullanımına ilişkin sıkıntı ve şikayetleri ciddi boyuta ulaştı. Bu memnuniyetsizlik zaman zaman hizmetten faydalananlara da yansıtılmakla beraber bu tür nahoş olaylar münferit olaylar olarak kaldı.

Hizmet veren şoför esnafı ile işletmelerin bu sıkıntılarının azaltılması için özel halk otobüsü ve deniz araçlarının sahiplerine ya da şirketlere gelir desteği yapılmasına yönelik olarak yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan tasarı Mart ayında kanunlaştı. 4736 sayılı Kanuna eklenen dokuzuncu fıkra ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığına bu ödemelere ilişkin usul ve esasların hazırlanması için altı aylık süre verildi. Söz konusu usul ve esasların hazırlanması için Kanunda belirtilen altı aylık süre 7 Ekim 2015 tarihinde sona eriyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar devam ediyor. Edinilen bilgiye göre usul ve esasların yürürlüğe girmesi için belirlenen tarihin aşılmamamasına dikkat edileceği ancak gecikme durumu ortaya çıkarsa; belediyelerin yetki verdiği özel halk otobüsü ile denizyolu araçları sahipleri ve işletmecilerine ilgili Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 7 Nisan’dan itibaren geriye dönük olarak ödemenin yapılabileceği ifade ediliyor. / Beyza BAHAR

16.09.2015 - engellilersitesi.com
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri